Soud potvrdil platnost pohledávek Citibank za OKD za 10 miliard korun. Rozhodnutí je nepravomocné

Pohledávky za více než deset miliard korun, které za společností OKD přihlásila v roce 2016 britská banka Citibank, jsou oprávněné. Ve středu o tom opět rozhodl Insolvenční soud v Ostravě. Rozhodnutí ale zatím není pravomocné a je možné, že stejně jako po prvním rozsudku v roce 2019 přijde odvolání.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OKD - Důl Darkov

OKD - Důl Darkov | Zdroj: Úřad vlády ČR

V roce 2019 ostravský soud rozhodl, že pohledávky Citibank jsou platné. Proti tomuto rozsudku se odvolali insolvenční správce a státní zástupce. Vrchní soud v Olomouci loni v říjnu v odvolacím řízení rozsudek ostravského soudu zrušil a kauzu mu vrátil. Nyní se ale soud zabýval už jen částí sporu – řešil, zda smlouvám o ručení odpovídalo plnění, které OKD dostalo.

Spor miliardových pohledávek za OKD pokračuje. Znovu se jím začal zabývat insolvenční soud v Ostravě

Číst článek

Krajský soud nyní odpůrčí žalobu insolvenčního správce opět zamítl. Po dokazování doplněném o znalecké posudky dospěl soud k závěru, že protiplnění, které OKD dostalo za smlouvy o úvěru a emisi dluhopisů, bylo přiměřené. Většina právníků zastupujících obě strany sporu na vyhlášení rozhodnutí nepřišla, v soudní síni tak měli převahu novináři.

Citibank zastupuje držitele dluhopisů, které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR), jež v té době byla majitelem OKD. Společnost OKD, která v roce 2016 skončila v úpadku, za tyto závazky ručila.

Nižší dluh

Insolvenční soud byl při novém rozhodování vázán právním názorem odvolacího soudu. Soudkyně Simona Pittermannová řekla, že odvolací soud se ztotožnil s tím, že pohledávky existují a že jsou po právu. Insolvenční soud se ale podle jeho pokynů musel zabývat právě přiměřeností plnění, které za závazky z emise dluhopisů a ze smlouvy o úvěru OKD obdrželo.

Soudkyně řekla, že skupina NWR v roce 2014 restrukturalizovala své dluhy. Výsledkem bylo, že namísto dluhopisů z roku 2010 ve výši 500 milionů eur byly vydány nové dluhopisy v hodnotě 300 milionů eur, za něž ručila firma OKD. „Jejich hodnota tedy byla o 200 milionů nižší než u dluhopisů v roce 2010. To samozřejmě vedlo ke snížení dluhu,“ řekla soudkyně.

Americký soud se zastal Bakaly. Miliardář Krúpa mu za vydírání musí zaplatit odškodné 32 milionů dolarů

Číst článek

Snížil se podle ní objem i skladba ručitelských závazků. Skupina NWR získala nový kapitál a celkový dluh se snížil. Soud proto dospěl k závěru, že protiplnění, které společnost OKD získala, bylo přiměřené.

„Obdržela odměnu za přijetí ručitelských závazků odpovídající obvyklé ceně a převzetí ručitelských závazků mělo pozitivní vliv na její majetkovou sféru a vyšší uspokojení jejich věřitelů,“ řekla Pittermannová.

Pohledávky za OKD přihlásilo v roce 2016 přes 550 věřitelů, dohromady žádali více než 23 miliard korun. Insolvenční správce ale uznal pohledávky jen za zhruba čtvrtinu této sumy.

Firma OKD, která je jediným producentem černého uhlí v Česku, po roce 2016 prošla reorganizací. Doly a provozní majetek byly vloženy do nové společnosti, jejímž majitelem se prostřednictvím své firmy Prisko stal v roce 2018 stát. Později se přejmenovala na OKD, zatímco v původní OKD zůstaly jen pohledávky za bývalými majiteli a její název se změnil na Správa pohledávek OKD.

Proces, kterým původní společnost OKD prošla, se už nedá zvrátit. Výsledek soudního sporu tak může mít vliv jen na rozdělení peněz věřitelům firmy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme