Dluh po čínské CEFC je zaplacen. J&T dostala 11,5 miliardy korun

Skupina J&T dostala od čínské CITIC Group 11,5 miliardy korun, které jí dlužila čínská CEFC. ČTK to řekl zdroj z J&T. Skupina podle něj postupně začne uvolňovat zastavený majetek CEFC. Dohodu se CITIC Group o prodeji pohledávek oznámila J&T v pátek ráno.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo čínské společnosti CEFC

Logo čínské společnosti CEFC | Foto: Aizhu Chen | Zdroj: Reuters

Číňané prostřednictvím společnosti Rainbow Wisdom, kterou ovládá CITIC, odkoupí od J&T veškeré pohledávky za společnostmi ze skupiny CEFC a Rainbow Wisdom zároveň získá 9,9 procenta v J&T Finance Group. „V průběhu dne budou vyplaceny půjčky CEFC China u J&T a uvolněny veškeré zástavy. Z CEFC bude dnes (v pátek) odvolán ‚krizový‘ management J&T,“ napsal ráno místopředseda představenstva CEFC Europe Jaroslav Tvrdík na twitter.

Číňané uzavřeli smír s J&T, státní CITIC vykoupí dluhy po CEFC. Dohodě předcházela válka slov i obsazení firem

Číst článek

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář řekl, že „částečné peripetie“ na obou stranách zavinili právníci a je rád, že mnohatýdenní úsilí o převzetí pohledávek bylo v pátek završeno. „To znamená, že s definitivní platností společnost CITIC Group převzala všechny aktivita společnosti CEFC Europe,“ uvedl. V dalším kroku se podle něj domlouvá hlubší spolupráce CITIC Group v České republice, tedy další plánované investice.

Zástupci J&T a CITIC se dohodli na dalších jednáních o možném rozvoji spolupráce a investicích do společných projektů. Prvním krokem bude, po získání souhlasu regulátora, reciproční nominace zástupce každé strany do vrcholných orgánů J&T Finance Group a CEFC Europe.

J&T minulý týden převzala aktivity CEFC v Česku, protože dluhy Číňané podle J&T nezaplatili v termínu. CEFC označila změny v CEFC Europe za pokus J&T o nepřátelské převzetí firmy a jejích aktiv v ČR. J&T ke změnám podle svého vyjádření přistoupila i proto, že získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, jimiž chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv. Čínský státní konglomerát CITIC Group má v CEFC Europe podíl 49 procent.

Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. Dále je vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme