Cizince do Čech láká hlavně práce. Zaměstnat ty mimo EU je ale obtížné

Administrativní zátěž nebo jazyková bariéra - právě to jsou nejčastější překážky v zaměstnávání cizinců ze zemí mimo Evropskou unii v Česku. Přestože by tuzemské firmy rádi obsadily desítky tisíc volných pracovních pozic - nemají kým. V roce 2015 pobývalo v Česku rekordní množství cizinců - téměř 465 tisíc. Největší zastoupení cizinců tu měli Slováci, Ukrajinci a Vietnamci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální dávky se už ve Žďáře nad Sázavou rozdávají na Úřadu práce

Sociální dávky se už ve Žďáře nad Sázavou rozdávají na Úřadu práce | Foto: Daniel Burda

Giang Thang vaří vietnamskou kuchyni ve své restauraci v pražské tržnici Sapa už jedenáctým rokem. Ze začátku si na ní pochutnávali hlavně Vietnamci. Poslední tři roky si k jeho stolům sedají víc Češi. „Každý den je jich tu tak 50, 60 až 70 počítám,“ říká pan Thang

Vietnamců, kteří pobývali v Česku stejně jako pan Thang, bylo v roce 2015 téměř 57 tisíc. Po Ukrajincích a Slovácích tak byli nejpočetnější skupinou cizinců u nás. Spolu s Rusy, Poláky a Němci tvořili tři čtvrtiny zahraniční populace v zemi. Cizinců ale přibývalo i díky občanům z unijních zemí. V Česku je láká hlavně práce.

„Z toho téměř půl milionu počtu cizinců, který u nás je, jich přes 400 tisíc na konci roku 2015 bylo evidováno buď úřady práce jako zaměstnanci, nebo ministerstvem průmyslu jako živnostníci. Takže drtivá většina cizinců, kteří tady jsou, nebo respektive cizinců v produktivním věku, sem přijíždí za zaměstnáním a pracuje tady,“ informuje Daniel Chytil ze statistického úřadu.

O cizince mají tuzemské firmy velký zájem. Už kvůli tomu, že je v Česku rekordně nízká nezaměstnanost a pracovníci firmám chybí. Třeba vývozci mají v současné době podle Asociace exportérů asi 130 tisíc volných míst. Zaplnit je ale není jednoduché, a to třeba i kvůli byrokratické zátěži.

„Absolvoval jsem jednání s Vietnamským podnikatelem, který má připravené stovky lidí, které by do Čech poslal na práci, ale česká vízová politika nebyla schopná nám vyjít vstříc, abychom alespoň desítky lidí do Čech dostali. Ukrajina je to to samé,“ oznamuje předseda Asociace exportérů Jiří F. Grund.

Cizinců v Česku přibývá. V roce 2015 jich bylo půl milionu, nejvíce v historii

Číst článek

Právě Vietnamci a Ukrajinci mají velký zájem o práci v Česku. Jenže dostat na naše území lidi, kteří nejsou ze zemí Evropské unie, je obtížné. I přes speciální projekty, které vznikly na podporu jejich zaměstnávání.

„Projekt tzv. Ukrajina, který řešíme společně s ministerstvem zahraničních věcí a dalšími profesními sdruženími, dnes alespoň trochu rozhýbal tok lidí z Ukrajiny do České republiky, ale stále je to málo,“ prozrazuje Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Proti ulehčení administrativy se v loňském roce navíc postavila Českomoravská konfederace odborových svazů. Podle odborářů by jednodušší přijímání a zaměstnávání cizinců mohlo připravit Čechy o pracovní místa a vyšší platy. A zároveň přinést zvýšené bezpečnostní riziko. S tím ale někteří lidé nesouhlasí.

„Vůči takovým kritikám bych se ostře vyhradil, že by za identickou práci v tom samém podniku, dostával třeba Ukrajinec menší plat, než dostává český občan. Na to si dávají členové Hospodářské komory a obecně zaměstnavatelé velký pozor. Kromě toho existují kontroly z Inspektorátu práce atd. Tak to je, že cizinci zpravidla obsazují nejdřív ty méně placené pozice,“ říká Ladislav Minčič z Hospodářské komory.

Další překážkou v zaměstnávání cizinců je jazyková bariéra nebo nedostatečná kvalifikace pro práci. Firmy v takových případech musí investovat peníze do rekvalifikačních kurzů a na to nezbývá čas.

„My jsme teď v situaci, že potřebujeme pracovníky v podstatě okamžitě, firmám stojí výroba, jedou na plný kotel, někdy i na čtyři směny a bohužel nemají pracovníky,“ zdůvodňuje Karel Havlíček.

Podle údajů Českého statistického úřadu pracovali v roce 2015 nejčastěji cizinci v Česku ve zpracovatelském průmyslu, stavebnictví, velkoobchodě a maloobchodě nebo třeba administrativě.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme