Cizinci budou zřejmě moci kupovat českou zemědělskou půdu

Českou půdu budou moci kupovat cizinci. Rozhodli tak poslanci, kteří dnes schválili novelu devizového zákona. Předloha ruší pro cizince nejen omezení nákupu zemědělské půdy, ale i lesů a dalších nemovitostí. Novelu teď dostane k projednání Senát. Zákaz prodeje půdy si Česko vyjednalo při vstupu do Evropské unie před sedmi lety. Poslanci KSČM normu kritizují. Podle nich si Česko mělo stejně jako okolní státy požádat o prodloužení výjimky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osázené pole

Osázené pole | Foto: Public Domain Photos, Paolo Neo

„Vytvořilo by to další prostor pro stávající zemědělce, kteří nemají prostředky, aby skupovali pozemky. Platí zde, když je možno, uchránit si to nejcennější, co máme a to je půdní fond a nechat to v rukou našich zemědělců, tak proč tak neučinit, když by se ukázalo, že záchranou je vlastnictví půdy ze zahraničí, tak by k tomu došlo v roce 2014. V Maďarsku i Polsku se ukazuje, že je dobré tuto výjimku prodloužit,“ říká poslanec Petr Braný (KSČM).

Přehrát

00:00 / 00:00

Kalousek cizinci půda.mp3

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 je opačného názoru. Ministr navíc upozorňuje, že existují dva způsoby, jak současný zákon obejít, takže mnoho půdy už cizinci stejně vlastní.

„Tady si bez problému každý sehnal tichého společníka nebo si mohl založit právnickou osobu a ta už nemovitosti vlastnit mohla. Já se opravdu neobávám, že si ‚zlý Helmut‘ naloží několik hektarů polí a luk, a odveze si je do své země. Bude-li tady kdokoliv poctivě hospodařit, bude to ku prospěchu české krajiny a jejich občanů.“

O prodloužení výjimky na prodej půdy požádaly Slovensko, Maďarsko, Litva a Lotyšsko, vyjednánu ji má Polsko.

Martina Spěváčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme