Cizinci k nám jezdí stále častěji. Do konce roku by jich mohlo přijet přes 7 milionů

Zájem zahraničních turistů o Česko roste. Za první pololetí ho naštívilo téměř 3,5 milionů cizinců, což je oproti loňsku nárůst o více než jedno procento. Do Česka nejvíce míří Němci, Rusové a Číňané.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Hradčany z produkčních zahrad Pražského hradu

Pohled na Hradčany z produkčních zahrad Pražského hradu | Foto: Petra Sklenářová

Podle odhadů Jana Otavy z Czech Tourismu do konce roku dorazí ze zahraničí další 4 miliony lidí.

„Podle našich současných odhadů by v roce 2013 za celý rok mohlo do České republiky přijet zhruba 7,3 milionu zahraničních turistů. Očekáváme nárůst mezi dvěmi a třemi procenty,“ říká.

Zisky českých hoteliérů nebo provozovatelů autocampů by mohla ještě navýšit nepříznivá bezpečnostní situace v Egyptě. Zájezdy do této destinace na podzim a zimu zrušily například skandinávské cestovní kanceláře.

Analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek mluví až o jednom a půl milionu turistů ze západní Evropy, kteří budou hledat náhradní destinaci pro rekreaci.

„Pokud bude bezpečnostní situace v Egyptě nepříznivá, neodjedou do Egypta, západoevropské cestovní kanceláře budou hledat nové zájezdy pro své potenciální zákazníky a zde se nabízí velká šance České republice, která může nabídnout podzimní a zimní krásy.“

Češi chtějí zážitky

Češi v tuzemsku nejvíc míří do Prahy, východních a jižních Čech a na jižní Moravu. Za první pololetí se ubytovaly v Česku téměř 3 miliony domácích turistů. Nejčastěji vyhledávali hrady, zámky a hory. Začínají prý také měnit své cestovatelské preference.

„V cestování českých turistů se dá vypozorovat trend, který směřuje více k zážitkové turistice a vůbec k novinkám, ať už jsou to stezky mezi stromy a podobné záležitosti,“ potvrdil Otava.

Eva Rajlichová, Simona Bartošová, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme