CK prodávají zájezdy na poslední chvíli, nejlevnější jsou Egypt a Tunisko

Na dovolenou se letos v létě chystá 65 procent Čechů. Polovina z nich pojede do zahraničí, to je víc než loni. Jak ale vyplývá z průzkumu agentury Ipsos Tambor, víc než třetina dotázaných nechce za dovolenou dát víc než 10.000 korun. Proto také valná většina lidí plánuje cestu vlastním autem nebo se chystá využít slev a koupit zájezd na poslední chvíli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní agentury a kanceláře (ilustrační foto).

Cestovní agentury a kanceláře (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

Prodej zájezdů na poslední chvíli běží naplno. Nejlevnější jsou zájezdy do Egypta a Tuniska, kam se letos turisté po tamních jarních událostech moc nehrnou. Týdenní pobyty v Egyptě stojí od 7000 korun a Tunisko je tradičně ještě o něco levnější.

„Na to určitě zákazníci reagovat budou, takže řekněme, že ten celkový pokles bude možná kolem 30 procent, ale to je poměrně významný pokles,“ říká Alexander Pavlov z CK Alexandria.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž last minute 2011.mp3

Zájem turistů se tak ze severu Afriky přesunul do evropských středomořských letovisek. V některých už ale docházejí volná místa. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur by se letos mělo formou last minute prodat přibližně 900 tisíc zájezdů za 7 miliard korun, tedy asi 40 procent všech zájezdů v Česku.

Jejich jedinou výhodou je ale nižší cena, nevýhodou značně omezený výběr, turisté musí výrazně slevit ve svých požadavcích a představách. Dosavadní prodej podle Alexandra Pavlova potvrzuje zájem o levnější dovolené:

„Nebudou-li Řekové výrazně demonstrovat a blokovat provoz na svých letištích, tak si myslím, že ty počty se udrží na stejné úrovni jako v loňském roce. Zřejmě o něco naroste Turecko, Bulharsko – tam bych odhadoval nárůst o 20 procent v letošním roce. Myslím si, že Španělsko zůstane přibližně na stejné úrovni jako vloni. Určitě je výrazný nárůst na Chorvatsko a Itálii, kam jezdí lidi auty.“

Cestovní kancelář Fischer podle mluvčího Dana Plovajka zaznamenává na rozdíl od minulého roku růst zájmu o dovolené u moře, a to i letecky. Více turistů cestujících s cestovními kancelářemi se chystá letos přepravit i charterová společnost Travel Service. Podle mluvčí Vlaďky Dufkové registruje také zvýšený zájem o individuální lety k moři na palubách letadel Smart Wings.

Zájezdový autobus (ilustrační foto) | Foto: Radim Sajbot

„Směřují zejména do destinací jako je Francie, Itálie, Španělsko, Řecko, Bulharsko, Kypr a Chorvatsko. Mimo Evropu z Prahy do Dubaje. Během léta umožní cestujícím přímé pravidelné lety do turecké Antalye, francouzských měst Nice a Nantes a na řecký ostrov Kos. Některé linky provozujeme i z Brna a Ostravy.

Do přímořských letovisek se mohou turisté také vydat s druhou největší českou charterovou společností Holidays Czech Airlines.

„Primárně nabízí své služby cestovním kancelářím, zbytkovou kapacitu na některých letech je možné nabídnout i jednotlivým cestujícím,“ potvrzuje mluvčí Hana Hejsková.

Chorvatsko, Slovensko, Itálie, Řecko – takové bude i letos pořadí destinací, kam Češi v létě jezdí nejvíce.

Jaroslav Skalický, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme