Spojené státy do 48 hodin zruší cla na ocel a hliník z Kanady i Mexika

Spojené státy do 48 hodin zruší cla na dovoz oceli a hliníku z Kanady. Obě země to oznámily ve svém společném sdělení. Kanada souběžně zruší odvetná cla na americké výrobky. Obdobný krok se čeká mezi USA a Mexikem. O uzavření dohody hovořil i americký prezident Donald Trump, i když cla na ocel a hliník výslovně nezmínil. Dodal ale, že doufá v brzké schválení nové severoamerické obchodní smlouvy v Kongresu.

Tento článek je více než rok starý.

Washington (Aktualizováno: 21:39 17. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hliníkárna v ruském Šelechově (ilustrační foto)

(ilustrační foto) | Foto: FlickreviewR 2 | Zdroj: CC BY 2.0/Wikipedia

„Těší mě, že mohu oznámit, že jsme dosáhli dohody s Kanadou a Mexikem a budeme do těchto zemí moci prodávat naše výrobky bez cel, nebo bez větších cel,“ řekl Trump ve Washingtonu na setkání realitních makléřů.

Místo cel má být zaveden monitorovací systém, který zajistí, aby se do USA a Kanady nedostaly suroviny z jiných států, které z amerických cel na ocel a hliník výjimku nedostanou. Dohoda nezavádí na dovoz oceli ani na hliník kvóty.

Podle vysoce postaveného mexického činitele, s nímž hovořila agentura Reuters, Mexiko ihned poté, co Washington oznámí zrušení amerických cel i pro ně, také zruší odvetná cla na americké výrobky.

Kanada podpoří své výrobce oceli a hliníku. Rozdělí mezi ně až 13,5 miliardy korun

Číst článek

Spojené státy zavedly cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent loni v březnu. Evropská unie, Kanada a Mexiko měly z placení těchto poplatků prozatímní výjimku, která ale koncem loňského května vypršela.

Kanada jako odvetu uvalila cla na některé americké výrobky jako vepřové a hovězí maso a bourbon v celkovém objemu ve výši 12 miliard dolarů (277 miliard Kč). Tato cla nyní odstraní.

Zrušení cel podle agentury Reuters otevírá cestu nové obchodní dohodě mezi USA, Kanadou a Mexikem. Takzvaná USMCA nazvaná podle jejich začátečních písmen byla podepsaná loni, má nahradit 25 let starou Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) a schválit ji ještě musejí parlamenty.

Kanadský premiér Justin Trudeau označil nejnovější vývoj za „úžasnou zprávu“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme