Clinton chce urychlenou liberalizaci světového obchodu

Nové rozhovory Světové obchodní organizace (WTO) o liberalizaci světového obchodu by podle amerického prezidenta Billa Clintona měly být zahájeny již v příštím roce. Podle něj jsou rozhovory nejlepším způsobem, jak zajistit teprve začínající proces oživení asijských ekonomik. Clinton svým projevem vstoupil přímo do sporu mezi Spojenými státy a některými rozvojovými zeměmi. Část chudších zemí vidí možnost rychlejší liberalizace obchodu skepticky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Clinton před dnešním zahájením vrcholné schůzky Rady pro hospodářskou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) řekl, že základní výzvou, které oblast jihovýchodní Asie čelí, je pokračovat v otevírání trhů a podporovat těsnější obchodní vztahy a vyšší objem investic. „To nejdůležitější, co můžeme udělat, je zahájit nové kolo rozhovorů u WTO,“ řekl Clinton.

„V žádné části světa nebyla globalizace v posledních letech vystavena takové zkoušce, jako právě v Asii. Pocítili jsme jak její velké výhody, tak její přechodné, avšak velmi bolestivé dopady. Obecně ale platí, že globální ekonomika a otevřenější trhy mají pozitivní vliv v Asii i jinde ve světě,“ vysvětloval Clinton. Sama krize podle prezidenta pouze potvrdila, že je třeba provést další reformy a ekonomiku ještě více otevřít.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme