Clintonová k Temelínu: Westinghouse slibuje bezpečnostní záruky

Ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonová přijela do Prahy podpořit americkou firmu Westinghouse, která má zájem o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Podle ní americko-japonská společnost nabízí nejspolehlivější technologii a nejlepší bezpečnostní záruky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová na návštěvě Prahy, setkání s premiérem Petrem Nečasem

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová na návštěvě Prahy, setkání s premiérem Petrem Nečasem | Foto: Filip Jandourek

Za Westinghouse se Hillary Clintonová při jednání se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem postavila velmi důrazně a otevřeně. Argumentovala tím, že v případě této volby by Česká republika získala ‚nejmodernější a nejbezpečnější technologii‘.

„Bude to jaderné zařízení, které bude v souladu s nejvyššími mezinárodními standardy a bude využívat takových technologií, které byly odsouhlaseny všemi regulačními agenturami jaderné bezpečnosti,“ řekla Clintonová.

Uvedla, že Česká republika je jedničkou ve střední Evropě v prosazování bezpečné jaderné energie. V této oblasti už teď spolupracují američtí a čeští experti.

Podle ní jsou Spojené státy tradičním spojencem České republiky, obě země sdílejí společné hodnoty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání Hillary Clintonové v Praze sleduje reportér ČRo Jaromír Marek. O tématu mluvil také v Ozvěnách dne Radiožurnálu odborník na energetiku, analytik společnosti J&T Michal Šnobr

V Černínském paláci se také zmínila o spolupráci české a americké armády v Afghánistánu. Řeč byla i o dalších globálních otázkách.

Clintonová jednala také s premiérem Petrem Nečasem a setkala se i se zástupci nejsilnější opoziční strany ČSSD.

„Já jsem měl možnost zdůraznit, že pro českou stranu je velmi důležité, aby byla garantována pevná finální cena, jasný termín dokončení a bezpečnost. A že celý proces probíhá zcela transparentně na základě zákona o veřejných zakázkách,“ řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ministr Kuba: Vláda žádného favorita mezi firmami na dostavbu Temelína nemá

Číst článek

Kromě amerického Westinghousu se o největší investici v dějinách českého státu uchází i česko-ruské Konsorcium MIR.1200.

Třetího zájemce, francouzskou Arevu, ČEZ začátkem října z tendru vyřadil. Podle něj nerespektovala podmínky českého atomového zákona a nedokázala garantovat cenu ani časový plán.

Firmy se předbíhají ve slibech

Westinghouse slibuje, že 70 procent kontraktů získají české firmy. Američané už uzavřeli předběžné smlouvy s některými českými dodavateli, například s I & C Energo, s Vítkovicemi nebo o stavebních pracích se společností Metrostav.

Konkurenti Westinghousu slibují něco podobného. Francouzská firma Areva, která byla sice vyřazena ze soutěže, ale odvolala se, i česko-ruské konsorcium MIR.1200 mluví o 70 procentech pro české firmy.

Rusové teď v souvislosti s lobbingem Clintonové ještě 5 procent přihodili. Tvrdí, že českým firmám zůstane z 200 až 300 miliard dolarů 150 až 175 miliard. Také už uzavírají s desítkami českých podniků smlouvy o budoucí spolupráci.

Mají výhodu v tom, že se české firmy už dlouhodobě podílejí na výstavbě jaderných elektráren v Rusku, a tak už spolupráce běží. Na podzim například společnosti Chladící věže Praha, Arako a Sigma podepsaly zakázky za půl miliardy korun.

Účastníci tendru počítají s 10 000 novými zaměstnanci, kteří díky dostavbě Temelína dostanou práci. Dostavba by oživila český průmysl a hlavně stavebnictví. Nová pracovní místa by vznikla i ve službách jako je ubytování, stravování a doprava.

Měl by se Temelín dostavět?

Podle odborníka na energetiku a analytika společnosti J&T Michala Šnobla jsou podmínky na trhu těžce predikovatelné a cena elektřiny je v současné době velmi nízko.

Firma Westinghouse sídlí ve Spojených státech a podle Američanů by dostavba Temelína zajistila až devět tisíc pracovních příležitostí.
Bílý dům zároveň považuje za důležité, aby Česká republika jako člen NATO nebyla tak energeticky závislá na Rusku, a poukazuje na skutečnost, že česko-ruské konsorcium MIR.1200 je vlastně ruské, protože plzeňskou Škodu JS vlastní ruský OMZ a ten z větší části patří státnímu Gazpromu.
Westinghouse plánuje stavět čtyři reaktory jaderné elektrárny v samotných Spojených státech, další čtyři pak v Číně.
V říjnu 2006 získala Toshiba 67% podíl ve společnosti Westinghouse, a to za více než čtyři miliardy dolarů, a nyní kupuje dalších 20 %, takže po uzavření obchodu příští měsíc bude japonský koncern vlastnit už 87 % akcií.

„Ekonomicky dostavba Temelína nedává smysl. Jedinou možností, jak to v současné době řešit, je to, co se v současné době připravuje někde na úrovni vlády, a to je garance ceny elektřiny vyprodukované na právě dostavěných blocích Temelínu. To se nevrací nikam jinam nazpátek než opět ke spotřebitelům.“

„Ne teď, ale v budoucnu budou muset domácnosti doplácet ceny elektřiny, protože tržní cena bude podstatně nižší než ta, za kterou bude muset Temelín prodávat, aby byl vůbec rentabilní,“ dodává Šnobl.

Proti plánované dostavbě Temelína má výhrady i sdružení pro záchranu prostředí Calla.

„Je to drahá investice a drahý a zbytečný projekt. Drahý nejenom co se týká investice 250 až 300 miliard korun, ale i drahý i potom v budoucnosti,“ říká energetický poradce Edvard Sequens a dodává:

„A zbytečný proto, že dneska jsme v pozici čtvrtého největšího vývozce elektřiny na světě a podle analýz operátora trhu s elektřinou, kterou má vláda, to vypadá, že si chceme to postavení v podstatě uchovávat i dlouho do budoucna.“

Dostavba Temelína přispěje k rozvoji regionu, myslí si starosta Týna nad Vltavou

Číst článek

Hillary Clintonová na začátku příštího roku končí ve funkci ministryně zahraničí. Teď je na ‚bilanční‘ cestě po evropských zemích. Návštěva Prahy byla do programu zařazena neplánovaně a narychlo na konci minulého týdne. Svědčí to o tom, že Američané mají o dostavbu Temelína velký zájem.

Robert Mikoláš, Jaromír Marek, Helena Berková, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme