ČNB bude pokračovat v intervencích nejspíš až do konce příštího roku

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla, že bude dál pokračovat v režimu intervencí, kterými drží kurz české měny poblíž hodnoty 27 korun za euro, a to zřejmě až do konce roku 2016. Zároveň ponechá úrokové sazby na současných minimech. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta. Intervence spustila ČNB před dvěma roky v listopadu 2013. Opatření pomohlo hlavně exportu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Centrální banka svůj postup vysvětlila tím, že podle její nové prognózy stále přetrvávají deflační rizika.

Ekonomika sice posiluje a ČNB dokonce předpokládá, že letos vzroste hrubý domácí produkt o 4,7 procenta. Také stoupá spotřeba domácností a klesá nezaměstnanost.

V okolních státech, kam české podniky nejvíce vyváží, je ale slabší poptávka a velice nízká inflace. Proto centrální banka soudí, že je potřeba v režimu intervencí dál pokračovat, a to až do konce roku 2016.

„Poprvé jsme začali používat termín, který nepracuje s formulací ‚nejdříve‘ a ‚až‘, ale začínáme mluvit o tom, kolem kterého data se exit pravděpodobně odehraje. S prognózou, kterou máme, se v tuto chvíli se zdá pravděpodobné, že se exit odehraje někdy kolem konce příštího roku,“ řekl guvernér ČNB Miroslav Singer.

EK: Česká ekonomika letos prudce zrychlí, napřesrok opět zpomalí

Číst článek

Konec intervencí nebude nijak překotný, centrální banka bude kurz i nadále sledovat, a kdyby došlo k prudkému výkyvu, zasáhne.

Na začátku intervencí Česká národní banka nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi 7 miliard eur. Pak intervenovala na devizovém trhu podle dostupných údajů proti posilující koruně letos v červenci i v srpnu.

V červenci koupila více než miliardu eur za zhruba 28 miliard korun, v srpnu to bylo za zhruba 100 miliard. Celkově tak od listopadu 2013 do konce letošního srpna centrální banka intervenovala za zhruba 330 miliard korun.

Údaje o možných intervencích v září zveřejní ČNB v pátek.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme