ČNB by případnou půjčku MMF zvažovala, bojí se o rezervy

Česká národní banka by velmi zvažovala poskytnutí části devizových rezerv na půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu. Prohlásil to guvernér banky Miroslav Singer s tím, že rozhodování by nebylo snadné. Centrální banka se totiž bude snažit udržet dostatečné rezervy pro případné změny ve struktuře fungování eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Singer,

Miroslav Singer, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Česko by mělo fondu poskytnout asi 3 a půl miliardy eur, tedy zhruba 89 miliard korun. Podle Singera dohody z bruselského summitu ale celkově neřeší problémy eurozóny jako celku.

Proti půjčce se dnes postavil i prezident Václav Klaus. V exkluzivním vyjádření pro Český rozhlas 1 – Radiožurnál řekl, že by to v naší situaci bylo nezodpovědné.

„Česká republika sama žije s deficitem, který – jak je vidět – není schopna eliminovat. V této situaci by bylo nezodpovědné naše zadlužení zvyšovat poskytováním půjček pro extrémně zadlužené země, kterým to pouze umožní další odklad skutečných řešení,“ řekl Václav Klaus.

ČTĚTE TAKÉ: Exkluzivně: Reakce prezidenta Klause na závěry summitu EU

Analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk si myslí, že půjčka MMF je hlavně politickou záležitostí. O výhodnosti pro Českou republiku není přesvědčen.

„Je otázkou, jestli by to nezhoršilo pozici České republiky v očích ratingových agentur,“ řekl Vlk.

Ratingová agentura Standard & Poor's už oznámila, že by mohla snížit rating 15 hlavním státům eurozóny. V příštím čtvrtletí chce přezkoumat rating jednotlivých členů eurozóny i agentura Moody´s.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme