ČNB čeká růst mezd až o 7 procent

Česká národní banka očekává příští rok nominálních mezd o 6,5 až 7 procent. Příliš se tak neliší od požadavku odborů, které na příští rok žádají zvýšení platů o 7 procent. Jak Radiožurnálu řekl viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer, do odhadu už započítali i výdaje na zvýšené mzdy policistů a dalších bezpečnostních složek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

"Zároveň toto číslo bude rozředěno tím, že velká část státních zaměstnanců bude mít poměrně nízké platy, čili začneme zpřesňovat odhady, které se týkají státního sektoru."

Podle šéfa České národní banky Zdeňka Tůmy může prudké zvýšení platů policistů způsobit mzdovou nákazu v dalších oblastech veřejného sektoru. Policistům a dalším příslušníkům bezpečnostních složek se v příštím roce zvýší mzdy v průměru o osm tisíc na 32 000 korun.

Markéta Kaclová, Petr Doležel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme