Česká národní banka: Počet padělaných peněz klesl. Riziko, že se nám mohou dostat do rukou, přetrvává

V České republice bylo loni zadrženo 2111 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, meziročně o 26 procent méně. Zároveň jde o čtvrtý meziroční pokles v řadě. Počet padělků českých bankovek a mincí meziročně klesl o 307 na 1011.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padělané bankovky

Počet padělaných bankovek meziročně klesl. (ilustrační foto) | Foto: Radim Beznoska

Padělků v cizích měnách bylo 1100, meziročně o 432 méně. Na páteční tiskové konferenci o tom informoval člen bankovní rady České národní banky Vojtěch Benda.

ČNB za dva dny vyměnila polovinu výročních dvacetikorun. Lidé na ně čekají i několik hodin

Číst článek

„Počet zadržených padělků v ČR sice rok od roku klesá, ale riziko, že se falešné peníze mohou dostat do rukou někomu z nás, přetrvává. Proto bychom i nadále měli při hotovostních operacích věnovat platidlům, a to zejména bankovkám, dostatečnou pozornost,“ uvedl Benda.

Kvalita padělků české měny byla stejně jako v předchozích letech spíše nevalná. Většina českých bankovek byla loni vytištěna na inkoustových tiskárnách, celkem jich bylo 895. Na pětistupňové škále nebezpečnosti byly zadržené bankovky hodnoceny nejčastěji čtvrtým stupněm nebezpečnosti, tedy jako méně zdařilé.

Nejvíc padělků se loni po Praze a Brně vyrobilo v Jihlavě. Právě v krajském městě Vysočiny totiž policisté při zásahu odhalili loni větší množství padělků, které se ještě nedostaly do oběhu.

České bankovky jsou v mezinárodním srovnání velmi bezpečné, ochranné prvky, které mají, patří ke světové špičce. 

tch, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme