Rada České národní banky přerozdělila pravomoci. Holub dostal na starost licenční řízení, Michl statistiku

Bankovní rada České národní banky si nově rozdělila kompetence. Nový člen bankovní rady Tomáš Holub bude v ČNB dohlížet na sekci bankovních obchodů a sekci licenčních a sankčních řízení. Druhý nový člen bankovní rady Aleš Michl bude mít na starost sekci statistiky a datové podpory a sekci informatiky. Banka o tom v pátek informovala v tiskové zprávě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciál Martina Veselovského - veřejná debata ČRo Radiožurnálu po skončení odborářské demonstrace na téma: reaguje vláda správně na zhoršenou ekonomickou situaci v Evropě? Aleš Michl

Ekonom Aleš Michl je novým členem rady České národní banky. | Foto: Filip Jandourek

Prezident Miloš Zeman minulý týden jmenoval novými členy bankovní rady ekonomy Aleše Michla (41) a Tomáše Holuba (44). Od prosince nahradí v radě viceguvernéry ČNB Mojmíra Hampla a Vladimíra Tomšíka, kterým vyprší druhé funkční období a na třetí už nemohou kandidovat. Prezident zároveň jmenoval stávající členy rady Marka Moru a Tomáše Nidetzkého viceguvernéry ČNB.

Česká národní banka znovu zvýšila úrokové sazby. Stouply o 0,25 procentního bodu

Číst článek

Pod Moru bude spadat agenda regulace a mezinárodní spolupráce, správní záležitosti a problematika restrukturalizace. Nidetzký bude dohlížet na obě sekce dohledu nad finančním trhem a na sekci finanční stability.

Rada určuje měnovou politiku

Bankovní rada řídí organizační útvary ústředí a pobočky ČNB jako kolektivní orgán. Ředitelé sekcí a samostatných odborů v rámci svých pravomocí odpovídají bankovní radě za řízení jim svěřených agend.

Sedmičlenná bankovní rada ČNB dále určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově-politických opatřeních. Členové rady mají šestiletý mandát a nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

Česká národní banka dosud vyměnila přes polovinu výročních dvacetikorun

Číst článek

Guvernérem ČNB je Jiří Rusnok. Dalšími členy bankovní rady Vojtěch Benda a Oldřich Dědek. Benda má v ČNB na starosti sekci měnovou, peněžní a pobočky ČNB. Dědek je zodpovědný za rozpočet a účetnictví a dále za sekci řízení rizik a podpory obchodů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme