ČNB: Čistý zisk bank byl loni nejvyšší v historii, přišly si na 75,9 miliardy korun

Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2017 stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o dvě miliardy na 75,9 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma sektoru ke konci roku přesáhla sedm bilionů korun, což je proti konci roku 2016 nárůst o více než bilion korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národná banka by mohla v týdnu zvýšit základní úrokové sazby

Česká národná banka by mohla v týdnu zvýšit základní úrokové sazby | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Zisk z finanční a provozní činnosti klesl loni meziročně o miliardu na 179,1 miliardy korun. Úrokové výnosy se zvýšily o 3,3 miliardy na 146,8 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí klesly o 300 milionů na 44,5 miliardy korun.

„Bankám a spořitelnám se rekordně daří. Za rok 2017 dosáhly nejvyšších zisků v historii. Pozitivním faktorem byl zejména obrat úrokových sazeb směrem nahoru, který pomohl zvýšit čistou úrokovou marži části bank. Ekonomice se dařilo, výrazně rostl i objem poskytnutých úvěrů,“ řekl analytik BH Securities Martin Vlček.

Úrokové výnosy

Úrokové výnosy za celé odvětví tak podle něj slibně rostly. Tvoří dominantní část zisků bankovního sektoru. U poplatků a provizí se naopak potvrzuje mírně klesající trend díky posilování nízkonákladových bank, které nutí konkurenty snižovat fixní poplatky. Dražší banky přicházejí s nižšími cenovými balíčky, aby nepřišly o příliš mnoho klientů. Rizikem pro sektor jsou rostoucí mzdové náklady, konkurence nových FinTech společností a nízkonákladových bank, dodal Vlček

České spořitelně loni klesl čistý zisk meziročně o 5,5 procenta na 14,6 miliardy korun. Pokles banka přičítá tomu, že předloňský výsledek jednorázově vylepšil příjem z prodeje akcií společnosti Visa Europe. Bez tohoto vlivu by se loňský čistý zisk meziročně zvýšil o 2,1 procenta.

Úrokové sazby budou opět růst nejdříve na konci roku, oznámil guvernér Rusnok

Číst článek

Komerční banka loni zvýšila čistý zisk o 8,5 procenta na 15,3 miliardy Kč. Zisk banky byl meziročně vyšší díky snížení opravných položek. Čistý zisk skupiny ČSOB loni stoupl meziročně o 16 procent na 17,5 miliardy korun. Růst podpořily celkově dobrá situace na finančních trzích, růst objemu úvěrů nebo vyšší příjmy z poplatků u investičních produktů. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za rok 2017 čistý zisk 7,2 miliardy Kč, což je meziroční růst o 27,3 procenta.

Na českém finančním trhu působilo na konci roku 47 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme