ČNB mírně zvedla úrokové sazby

Česká národní banka překvapivě zvýšila úrokové sazby. Dosavadní dvouprocentní sazba tak nyní vroste o čtvrt procentního bodu na 2,25 procenta. Analytici zvýšení sazeb během léta očekávali, většinou se ale přikláněli k červencovému či srpnovému termínu. Růst základních úrokových sazeb v příštích měsících zdraží bankovní i nebankovní úvěry a zvýšení sazeb tedy pocítí podnikatelé i spotřebitelé. Naposledy ČNB zvyšovala sazby v roce 2001.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Podle hlavního ekonoma HVB bank Pavla Sobíška promítnou banky dnešní zvýšení do cen těch úvěrů, které mají pohyblivou úrokovou sazbu, ostatní půjčky podle něj podraží jen minimálně. "Ceny hypoték jsou závislé spíše na očekávání vývoje sazeb ČNB, než na těch sazbách jako takových, takže by hypotéky mohly zdražit později a možná i o méně než, o kolik ČNB zvedla sazby. Pokud se týče sazeb spotřebitelských úvěrů, tam je možné, že zatím nedojde k vůbec žádné změně, protože banky na nich mají vysokou marži a čtvrt procenta v takovém případě nehraje velkou roli."

Růst základních úrokových sazeb v příštích měsících zdraží bankovní i nebankovní úvěry, a zvýšení sazeb tedy pocítí podnikatelé i spotřebitelé. Podle hlavního ekonoma Raiffeisen bank Pavla Mertlíka ale nebudou změny nijak razantní. "Komerční banky budou postupně reagovat zvyšováním svých vlastních úrokových sazeb, ale z hlediska samotné podnikatelské aktivity to malé zvýšení by zatím v ekonomice, která zažívá konjunkturu, nemělo mít významné dopady ve smyslu utlumení ekonomické aktivity."

Podle Mertlíka chtěla centrální banka dnešním zvýšením úrokových sazeb pravděpodobně zareagovat na zhoršenou politickou situaci, která přináší do české ekonomiky a na finanční trhy nestabilitu. Zvýšení sazeb ale rozhodně považuje za krok správným směrem. "V České republice pomalu vzlíná inflace, letos by měla přesáhnout 3 procenta a toto rozhodnutí ČNB je krokem ve směru k omezení růstu inflace. Přepokládáme, že inflace bude v letošním a příštím roce na úrovni kolem 3 procent. V příštím roce však bude muset Česká národní banka několikrát znovu zvýšit úrokovou sazbu, aby tento inflační cíl na úrovni kolem 3 procent udržela."

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme