ČNB nechala úrokové sazby beze změny

Hlavní úroková sazba zůstává v Česku na historicky nejnižší úrovni jeden a čtvrt procenta. Bankovní rada České národní banky na svém zasedání ponechala úroky beze změny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podle hlavního ekonoma UniCredit bank Pavla Sobíška, centrální bankéři nepřistoupili k dalšímu snižování sazeb zřejmě kvůli nedávnému oslabení české měny:

"Myslím, že za rozhodnutím stál zejména poslední vývoj kurzu koruny, který znamenal oslabení koruny zhruba o 4 procenta od minulého zasedání ČNB v září, což je poměrně hodně."

Koruna na rozhodnutí ČNB ihned reagovala prudkým posílením na 25,86 Kč za euro.

Jedinými státy, které po ekonomické krizi už přistoupily ke zvýšení sazeb, byly Austrálie a Norsko. V Česku lze s postupným růstem úroků počítat nejdřív v příštím roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí ČNB ve Světě o třetí Rádia Česko hodnotil ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka

"Považoval bych za logické, aby Česká národní banka začala zvyšovat sazby tehdy, kdy bude jasné, že se ekonomika vzpamatovává, to bych očekával někdy koncem příštího roku. Do té doby předpokládám, že sazby zůstanou na této velmi nízké úrovni," říká hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek.

Ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka ve Světě o třetí Rádia Česko řekl, že reakce koruny byla docela výrazná, posílila téměř o jedno procento. Její posilování vidí ve střednědobém horizontu.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme