ČNB není ohledně naší ekonomiky příliš optimistická

Česká národní banka se na budoucnost naší ekonomiky dívá mírně skepticky. Změnila svůj odhad a předpokládá výraznější růst inflace a naopak mírné snížení výkonnosti hospodářství. Domácnosti budou vydávat méně peněz na spotřebu, také proto, že porostou spotřební daně a DPH. I když o tom parlament ještě nerozhodl, dá se to s vzhledem k našemu přibližování k Evropské unii předpokládat s jistotou. I proto odhaduje centrální banka, že v dubnu 2004 bude inflace někde v intervalu 2,9 až 4,3 procenta. Naopak snížila odhad růstu hrubého domácího produktu na 2,3 až 2,9 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Jan Rosenauer

Příští rok by měla výkonnost ekonomiky stagnovat. Guvernér Zdeněk Tůma si posteskl, že se teď špatně odhaduje další vývoj, protože není jisté, co udělá vláda. Ta už v lednu slibovala reformu veřejných rozpočtů. "Vzhledem k tomu, že se za 5 měsíců nic nestalo, tak náš optimismus poněkud vyprchává. Pro nás je teď velmi obtížné odhadnout, co se bude dít dál. Pokud z médií víme, tak se vedou politická jednání o tom, jak bude vypadat reforma veřejných rozpočtů. Já jenom doufám, že v této politicky determinované debatě nepůjdou stranou ekonomické argumenty."

Ty by totiž měly rozhodnout o tom, jaké změny nás nakonec čekají. I načasování jednotlivých kroků může výrazně ovlivnit hospodářství, zejména pokud jde o změny daní.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme