ČNB odmítá fámy o potížích některých bank

Někdo už dva týdny útočí pomocí SMS zpráv na pověst některých tuzemských bank. Šířící se fámy o ohrožení vkladů klientů osočených finančních ústavů nejsou podle České národní banky opodstatněné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za zprávami posílanými z internetu na mobilní telefony může být konkurenční boj. Ovšem například centrální banka se domnívá, že jde o fámy vyvolané situací v Union bance a Plzeňské bance. Mluvčí ČNB Alice Frišaufová ale ujišťuje, že problémy těchto dvou finančních ústavů jsou specifické a v žádném případě neovlivní stabilitu celého bankovního sektoru. "Rozšiřované fámy jsou neopodstatněné, a proto se Česká národní banka domnívá, že by se mohlo jednat o šíření poplašné zprávy."

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Frišaufová: Fámy jsou neopodstatněné

Člen představenstva jedné z napadených bank - ČSOB - Vladimír Staňura si dokonce myslí, že jde o elektronický terorismus. "Fáma není problémem banky, to je elektronický terorismus, který postihl celý bankovní sektor. Monitorujeme situaci, za včerejšek se nám zvýšily vklady o 300 milionů. Je pravda, že v některých regionech dochází k výběrům, ale ten provoz je zcela normální a standardní."

ČSOB podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Stejný krok už učinila i Česká bankovní asociace.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme