ČNB opět zasáhla proti silné koruně

Centrální banka po týdnu opět intervenovala proti silné koruně. Ta se během dopoledne dostala těsně nad hranici rovných 30 korun za euro. Posilovala i vůči americké měně. A dostala se na rekordní úroveň 34 koruny 8 haléřů za dolar. Po zásahu České národní banky koruna lehce oslabila. Obchodníci soudí, že centrální banka možná bude během dnešního dne svůj zásah opakovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna a euro

koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Dopolední vývoj na trhu Radiožurnálu popsal dealer Komerční banky Jan Vejmělek. "Dnešní obchodní den zahájila koruna na úrovni kolem 30,15 a hned v první hodině opět začala posilovat směrem k úrovni 30 korun za euro. Minima bylo dosaženo na úrovni 30,04. Poté začala Česká národní banka bojovat proti silné koruně, bezprostředně česká měna oslabila z úrovně kolem 30,05 až k hladině 30,50. Následně se koruna stabilizovala těsně nad úrovní 30,30."

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vejmělek - obchodování s korunou

Už více než 40 českých podniků žádá vládu a centrání banku, aby přijaly opatření k zastavení trendu posilování koruny. Silná měna poškozuje především vývozce a může vést ke krachu některých firem a růstu nezaměstnanosti. K takzvané Trutnovské výzvě se dnes připojila také Mladoboleslavská Škoda Auto.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme