Česká národní banka bude moci vydávat pamětní bankovky, první bude stokoruna s Rašínem

Česká národní banka bude moci vydávat kromě pamětních mincí i pamětní bankovky pro sběratelské účely. Ve středu to schválil Senát. „První pamětní stokorunová bankovka bude vydána příští rok ke 100 letům národní měny,“ řekl senátorům guvernér centrální banky Jiří Rusnok. „Na bankovce bude místo Karla IV. první československý ministr financí Alois Rašín, od běžné bankovky se bude lišit také velikostí,“ prozradil guvernér.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pamětní stokoruna, kterou vydá ČNB při příležitosti 100 let od vzniku národní měny.

Pamětní stokoruna, kterou vydá ČNB při příležitosti 100 let od vzniku národní měny. | Foto: Repro ČNB

Pamětní bankovky vydává nyní řada bank a vyhledávají je sběratelé. Centrální banka hodlá vydávat pamětní bankovky při příležitostech mimořádného významu.

Ke stému výročí československé, respektive české koruny chce ČNB vydat také pamětní minci v hodnotě 10 000 korun.

Vyplatí se investovat do pamětních mincí a medailí? Češi čím dál víc ukládají úspory do drahých kovů

Číst článek

Centrální banka také novelou, kterou dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, nově získá výhradní právo emitovat obchodní mince - české dukáty. Nejsou zákonnými penězi, nemají nominální hodnotu a nepodléhají puncování.

Emise obchodních mincí podle materiálu představuje pokračování více než sto let trvající tradice vydávání obchodních mincí na českém území.

V této souvislosti se má také zrušit zákon z roku 1976 o ražbě československých dukátů. Podle vlády tento zákon již neodráží současný stav, kdy je emise mincí svěřena výhradně ČNB. Zpřesní se také ustanovení o výrobě pamětních mincí tak, že je bude možné vyrábět pouze z drahých kovů.

Rusnok také poznamenal, že ostatní mince označované za dukáty, které vydávají komerční firmy, jsou podle práva pouze medailemi a podléhají puncování.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme