ČNB pokračovala v tažení proti silné koruně

Centrální banka podruhé pod vedením guvernéra Zdeňka Tůmy intervenovala proti silné koruně. Zároveň bankovní rada na svém mimořádném zasedání snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Oběma kroky, které měly směřovat proti příliš silné koruně, se ale podařilo výrazněji kurs oslabit jen na chvíli. Po prudkém propadu na hladinu 32,65 se naše měna vrátila na úroveň 32,20 za euro. ČNB proto nevylučuje další zásahy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma prohlásil, že pokud by posilování pokračovalo, je banka připravena opět zasáhnout. "Samozřejmě jako obvykle platí, že použijeme všechny nástroje, které máme k dispozici, uznáme-li to za vhodné. Nepřipadá v úvahu, abychom vyloučili další intervence a domnívám se, že jsme vyslali trhu kredibilní signál," uvedl Tůma.

Intervence centrální banky ale byla podle dealera Société Générale Jana Uricha slabá a byla zvolena ve špatnou chvíli. "Stále je očekávaný velký příliv kapitálu a sama ČNB ve čtvrtek prohlásila ústy pana guvernéra, že v krátkodobém výhledu může koruna může oslabit, ale v dlouhodobějším bude posilovat. Tento výhled je jistý, to znamená, že nějaká krátkodobá intervence je pro trh absolutně nevýznamná, protože jde proti trendu," domnívá se Ulrich. Sám očekává v průběhu tohoto týdne při nervózním obchodování zhodnocení koruny na 31,80 za euro.

Bankovní rada České národní banky na mimořádném zasedání rozhodla o snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na nových 4,50 procenta s platností od úterý. Oznámil to tiskový odbor banky. Banka zároveň stejným způsobem snížila diskontní sazbu na nových 3,50 procenta a lombardní sazbu na 5,50 procenta.

Podle hlavního ekonoma ČSOB Josefa Kovalovského toto snížení analytici očekávali. "Znamená to, že do ekonomiky se dostanou znovu levnější peníze. Ten, kdo si půjde vzít hypoteční úvěr, dostane nižší sazbu. Na druhé straně to znamená předpoklad pro to, že naše vklady mohou být úročeny nižší sazbou," řekl Kovalovský. Toto rozhodnutí podle něj není pro komerční banky závazné a konkrétní rozhodnutí o snížení sazeb u jednotlivých ústavů bude záležet na jejich politice. "Ten pohyb není zase tak výrazný, aby bylo nutné rychle reagovat," dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Kovalovský o významu intervence

Kovalovský nyní očekává krátkodobé oslabení až na 33 koruny za euro. "Samotná intervence, zvláště pokud bude poměrně razantní a bude trvat i nějakou dobu, může korunu dostat k úrovni 32, 60 korun. Dokonce nelze vyloučit - ale domnívám se spíše, že krátkodobě - i přeseknutí hranice 33 korun za euro," odhadl Kovalovský s tím, že v dlouhodobém výhledu však bude koruna pokračovat nadále posilovat.

Naposledy centrální banka snížila sazby na konci listopadu, kdy základní repo sazba klesla o půl procentního bodu. Analytici předpokládali snížení sazeb na pravidelném měnovém zasedání bankovní rady příští čtvrtek.

Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme