ČNB pokračuje v intervencích proti koruně, úrokové sazby nezměnila

Bankovní rada České národní banky bude i nadále pokračovat v udržování slabé koruny. Její kurz by se i nadále měla držet u hodnoty 27 korun za euro. Zároveň rada ponechala úrokové sazby na minimech, informoval mluvčí centrální banky Marek Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká koruna (ilustrační foto)

Česká koruna (ilustrační foto) | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Bankovní rada ČNB na počátku listopadu zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Listopadová prognóza centrální banky předpokládá konec intervenčního režimu rovněž v polovině roku 2017.

Česká národní banka bude korunu oslabovat zřejmě až do poloviny příštího roku, rozhodla rada

Číst článek

Bankovní rada zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že národní banka nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 Kč za euro". Takovému posílení brání banka automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 Kč za euro nechá Česká národní banka kurz pohybovat podle nabídky a poptávky trhu.

Devizové intervence spustila Česká národní banka v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Další intervence provedla centrální banka loni v červenci a pokračovala v nich v dalších měsících. Podle dostupných statistik celkem do konce letošního října intervenovala v objemu zhruba 798 miliard korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme