ČNB pokračuje v intervencích, sazby nechala beze změny

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Úrokové sazby zůstávají na historických minimech. Informoval o tom mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

„Rozhodnutí vychází z vyznění stávající prognózy a z hodnocení nově dostupných informací získaných od jejího zpracování. Prognóza předpokládá stabilitu tržních úrokových sazeb na stávající velmi nízké úrovni a používání kurzu jako nástroje měnové politiky do konce roku 2016. Inflace se stále nachází výrazně pod dvouprocentním cílem ČNB,“ uvedl guvernér Miroslav Singer.

Bankovní rada dnes zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako 'poblíž hladiny 27 korun za euro.'

Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn.

Přehrát

00:00 / 00:00

O závěrech zasedání bankovní rady České národní banky mluvil na tiskové konferenci guvernér Miroslav Singer

Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

„Bankovní rada zároveň opět konstatovala, že pravděpodobný termín ukončení kurzového závazku se nachází okolo konce roku 2016,“ řekl guvernér Singer.

Analytik společnosti Roklen Lukáš Kovanda si ale nemyslí, že pokračování devizových intervencí ČNB má za současné situace opodstatnění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokračování devizových intervencí ČNB komentoval analytik společnosti Roklen Lukáš Kovanda

„Z hlediska ČNB to opodstatnění má, inflace je podle nejnovějších dat pouze 0,1 procenta, cílem jsou ta známá 2 procenta. Takže z pohledu centrálního bankéře se zdá, že to má opodstatnění, nicméně z hlediska ekonoma, který se dívá na hospodářství jako celek, ne pouze na měnovou politiku, to smysl myslím si nemá,“ řekl Kovanda ve vysílání ČRo Plus a dodal:

„Česká republika roste jedním z nejrychlejších temp v EU, nezaměstnanost je jedna z nejnižších v EU, ekonomice se daří, důvěra v ní je vysoká, takže nevidím důvod, proč bychom měli provádět tato nekonvenční opatření.“

Intervence trvají už dva roky

Devizové intervence spustila ČNB kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh.

Další intervence přišla letos v červenci, kdy ČNB nakoupila více než miliardu eur za zhruba 28 miliard korun. Poté v srpnu nakoupila za zhruba 100 miliard korun a v září za 63 miliard korun.

V říjnu banka intervence na trhu neprováděla. Podle dostupných statistik tak celkem za dva roky centrální banka intervenovala za zhruba 390 miliard korun.

Kurz české koruny se neřídí na devizovém trhu nabídkou a poptávkou už dva roky. Na uzdě ho drží Česká národní banka, která od listopadu 2013 intervenuje proti české měně, aby se její kurz nedostal pod 27 korun za euro.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme