ČNB poprvé od listopadu 2013 v pátek intervenovala

Česká národní banka zasáhla proti silné koruně. Ta se už v pátek dostala těsně na hranici 27 korun za euro. Právě to je mez, na které centrální banka brání koruně, aby dál neposilovala. Česká národní banka zasáhla v pátek. Prodávala korunu a kupovala eura, aby zabránila posilování měny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Dnes už banka nezasahovala, protože za ceny pod hranicí 27 Kč za euro nebyly na mezibankovním trhu žádné transakce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody k intervenci centrální banky rozebrala hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová

Pro ČNB jsou rozhodující ceny, za které se skutečně obchoduje. Koruna poslední dny posiluje kvůli dobrému vývoji ekonomiky.

Pro české turisty to znamená, že dovolená v zahraničí nijak významně nezlevní. Centrální banka se tak drží svého závazku nepustit měnu pod 27 korun za euro.

„A proto, pokud někdo chce měnit eura, nebo cestovat na dovolenou, tak nemá důvod ani čekat, ani to dělat teď. Prostě ten nákupní okamžik podle mne bude velmi podobný teď, nebo za tři, čtyři měsíce. Úroveň bude velmi podobná,“ dodává analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menšík.

Česká měna zakončila dnešní obchodování vůči euru na 27,05 Kč/EUR, proti pátečnímu závěru tedy oslabila o haléř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Intervence ČNB nepřekvapila Davida Marka, hlavního ekonoma společnosti Deloitte, ani Radka Špicara, viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy

ČNB zahájila intervence v roce 2013. Bála se totiž deflace, tedy snižování cen zboží a služeb. To by ještě víc oslabilo ekonomiku v době krize.

Centrální banka proto na konci roku 2013 nakoupila devizy za zhruba 200 miliard korun. Česká měna pak v následujících dnes oslabila o víc než korunu nad hranici 27 korun za euro.

A tuto hranici od té doby brání. Takový postup uvítali hlavně vývozci. Centrální banka chce držet českou korunu na této hranici nejméně do poloviny příštího roku.

Další posilování koruny i úsilí ČNB o její oslabení nevyloučila hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. „Je to docela dobře možné. A Česká národní banka bude muset závazek bránit a pravděpodobně bude muset být na trhu přítomná."

Blanka Černá, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme