ČNB předpokládá lepší vývoj české ekonomiky

ĆNB podle očekávání nezměnila nastavení úrokových sazeb a základní úrokovou sazbu nechala na historicky nejnižší úrovni 0,75 procenta. Současně ale vydala novou makroekonomickou prognózu. Ta předpokládá o něco příznivější vývoj české ekonomiky než prognóza minulá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek


Nová prognóza centrální banky počítá pro letošní rok s o něco rychlejším růstem ekonomiky než v minule. Předpokládá, že tempo růstu letos dosáhne 1,6 procenta a to, jak dodává guvernér České národní banky Miroslav Singer, především díky pozitivnímu hospodářskému vývoji v okolních zemích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prognóza české ekonomiky. Téma pro guvernéra ČNB Miroslava Singera a ekonoma Komerční banky Miroslava Frayera.

„Známky oživení jsou do jisté míry výraznější zejména v oblastech, které jsou pro nás ekonomicky nejdůležitější. Například Německo je přímým tahounem avizované změny,“ uvedl Singer pro Rádio Česko.

V příštím roce by mělo tuzemské hospodářství dále zrychlit na 1,8 procenta a v teprve v roce 2012 se Česko dočká razantnějšího ekonomického růstu ve výši téměř tří procent, vyplývá nejnovější makroekonomické prognózy. Centrální banka do ní ale nezapočítala ještě plánované snižování výdajů, které teď připravuje vláda, aby snížila deficit státního rozpočtu. Státní šetření se přitom do růstu hospodářství promítně. Podle Miroslava Singera by ale nemělo mít vliv nijak zásadní.

„Je to v desetinách procent a nevrací nás to k recesi. Dá se v podstatě říci, že nás to nenutí nijak reagovat,“ zmínil guvernér ČNB.

Úrokové sazby dlouhodobě beze změn

Zatímco hospodářský růst by úsporná opatření ovlivnit mohla, inflace by se měla držet stále v blízkosti inflačního cíle, tedy kolem dvou procent. Překročit by tuto hranici měla jen ke konci letošního roku kvůli navýšení daní, pak by se ale inflace měla znovu vrátit pod dvě procenta. To ČNB umožňuje držet poměrně dlouho úrokové sazby na současné nízké úrovni.

„U úrokových sazeb vidíme pro tuto chvíli poměrně velkou stabilitu. Pozvolný růst lze očekávat až od poloviny příštího roku, což je reakcí na nepříliš silné oživení. Inflační tlaky nevíc nejsou tak silné, aby nás nutily dramaticky očekávat změny sazeb,“ řekl Singer.

Toto očekávání sdílí i většina ekonomických analytiků. I oni předpokládají, že Česká národní banka letos nebude sazbami dále hýbat a teprve v příštím roce očekávají zvýšení základní úrokové sazby na jedno procento.

Silná koruna

Měnovou politiku ale může nečekaně ovlivnit například také kurz koruny. Ta by se podle České národní banky měla dále zhodnocovat, v roce 2012 by k euru mohl posílit až na 23 korun a 90 haléřů. Pokud by se kurz koruny měnil výrazně rychleji, jako tomu bylo v poslední době, mohl by si změny v měnové politice vynutit dřív, dodává guvernér.

„V okamžiku, kdy by to tempo postupovalo aktuální rychlostí dál, dostali bychom se na úrovně, ve kterých se mění inflační výhled, což by nás donutilo na zmíněné změny reagovat. Koruna se ale nenachází v úzkém intervalu. Dnešní hodnota není nikterak dramaticky mimo, ale její další posilování by nás nutilo reagovat,“ uzavřel Singer.

Podle ekonoma Komerční banky Miroslava Frayera je ale nová prognóza ČNB velice optimistická. „My očekáváme tempo růstu ekonomiky slabší, zhruba o půl procentního bodu nižší. V roce 2012 navíc čekáme růst ekonomiky maximálně o necelé dvě procenta,“ uvedl Frayer pro Rádio Česko.

Naďa Bělovská, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme