ČNB se bude zabývat podnětem na společnost Astra Invest

Na českém trhu se objevila firma, která zřejmě nelegálně vybírá vklady. Na nabídku společnosti Astra Invest, která nabízí neúměrně vysoké zhodnocení vkladů, upozornilo dnešní vydání deníku E15.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Společnost registrovaná v Británii láká údajně drobné investory na zhodnocení úspor až o 200 procent během jednoho roku a jako ručení za vklad nabízí do zástavy drahé kameny. Kolik lidí se na nabídku firmy nachytalo, zatím nebylo možné zjistit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ČNB Marek Petruš ve Světě o jedné hovořil o podnětu na Astra Invest

Dozor nad finančními společnostmi vykonává centrální banka, její mluvčí Marek Petruš Českému rozhlasu řekl, že o tomto konkrétním případu této konkrétní společnosti se dozvěděli na základě veřejného podání v těchto dnech. "Celou záležitost musíme podrobně prozkoumat. Na první pohled my nemůžeme jen tak narychlo říci, jaký případný delikt by společnost mohla nebo nemohla spáchat."

"Můžeme samozřejmě činit jen to, co nám umožňuje a přikazuje zákon. Není vyloučeno, že situaci posoudíme jako takovou, že nejsme místem, které by se tím mělo zabývat a věc bude muset posoudit například policie."

V případě, že bychom seznali, že existuje důvodné podezření, že nějaký subjekt, ať už jakýkoli, neoprávněně vybírá vklady, můžeme podat trestní oznámení," připomněl Petruš.

Milan Kopp, Tereza Tomášková, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme