ČNB se počtvrté otevřela veřejnosti, přišly tisíce lidí

Teprve počtvrté v historii se dnes otevřely dveře centrální banky pro veřejnost. Využily toho tisíce lidí. Mohli se setkat se členy bankovní rady, dozvědět se o fungování této instituce a ověřit si, jak ovlivňuje jejich život.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Den otevřených dveří v ČNB  

Den otevřených dveří v ČNB   | Zdroj: ČTK

Den otevřených dveří přilákal tisíce lidí. Dlouhá fronta čekajících návštěvníků obtáčela budovu centrální banky Příkop až na Senovážné náměstí. Obrovský zájem neopadl ani po obědě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Den otevřených dvěří v České národní bance navštívila reportérka Radiožurnálu Jitka Hanžlová

„Česká národní banka není otevřená každou chvíli, tak abychom to viděli, když už jsme sem přijeli z Plzně,“ řekla Radiožurnálu jedna z čekajících návštěvnic. „Chceme si potěžkat zlatou cihlu,“ svěřila se další.

Zájemci o prohlídku si skutečně mohli na vlastní ruku vyzkoušet, kolik váží deset milionů korun. Většinu z nich váha zlaté cihly překvapila. „Těžko by se to odnášelo,“ poznamenal mladší muž.

Prohlídková trasa vede celou budovou centrální banky a odhaluje i místa běžnému člověku nepřístupná, například pracovnu guvernéra nebo zasedací místnost bankovní rady.

„Tady mohou lidé vidět, jak vypadá místnost, ve které bankovní rada ČNB přijímá ta nejdůležitější rozhodnutí. Máme tady místa jednotlivých členů bankovní rady označení jmenovkami a máme tu i prezentaci, takže si návštěvník dobře představí, jak to vypadá v reálu,“ popisuje sekretář bankovní rady Ota Kaftan.

Návštěvníci si mohli potěžkat zlatou cihlu | Foto: ČTK

Jak dodal, oblíbenou zábavou návštěvníků je posadit se na místa bankéřů: „Samozřejmě největší zájem je o křeslo pana guvernéra. Využívají toho hodně, fotografují se a myslím, že budou mít hezkou památku na dnešní den otevřených dveří."

Hlavně děti pak zajímala opancéřovaná transportní vozidla, interaktivní hry nebo historický trezor. Velký zájem však měli návštěvníci i o odborné přednášky a dokonce si fotili různé grafy. Ani to ale nemuseli dělat, protože to nejdůležitější z prezentací bude k vidění na internetových stránkách ČNB.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme