ČNB snížila úrokové sazby na další rekordní minimum

Česká národní banka dnes snížila úrokové sazby na rekordní minimum. Základní sazba klesla o čtvrt procentního bodu na 0,25 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Lombardní sazbu snížila centrální banka o 0,75 procentního bodu na 0,75 procenta. Diskontní sazbu pak o 0,15 procentního bodu na 0,1 procenta.

Jednání bankovní rady se dnes účastnilo všech jejích sedm členů. Na minulém měnovém zasedání 2. srpna bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krok centrální banky okomentoval obchodn ředitel investiční společnosti Conseq Lukáš Vácha

„ČNB tímto naznačuje, že nevidí žádné inflační tlaky, že se investoři a spotřebitelé nemusejí bát inflace a mohou začít více investovat a více utrácet,“ zhodnotil nejnovější krokcentrální banky obchodní ředitel investiční společnosti Conseq Lukáš Vácha.

Úrokové sazby kolem nuly mají v tuto chvíli státy jako Velká Británie, Spojené státy americké, Japonsko nebo Švýcarsko.

„V současné době, kdy ekonomiky neběží a lidé se obávají spotřebovávat a investovat, je to dobrý důvod k tomu mít velmi nízké úrokové sazby, aby cena peněz byla aco nejnižší.“

„Není problém v tom, že by na trhu byl nedostatek peněz, zejména v České republice je tomu spíše naopak a banky mají spousty peněz a nevědí co s nimi. Ale naopak si firmy a lidé nechtějí moc půjčovat,“ připomněl Vácha.

Milan Kopp, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme