ČNB snížila úrokové sazby na historicky nejnižší hodnotu

Bankovní rada České národní banky snížila úrokové sazby na historicky nejnižší úroveň. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení hypoték a úvěrů, klesla o čtvrt procenta na jedno procento. Úroky v Česku jsou tak stejné jako v eurozóně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Hlavní ekonom Patria finance David Marek považuje rozhodnutí centrálních bankéřů za překvapivé. V Evropě i Spojených státech už totiž sazby zůstávají na stejné úrovni nebo centrální banky uvažují spíše o jejich zvýšení.

"Přitom, jak je dnes vedená diskuse o měnové politice v eurozóně a ve Spojených státech, je Česká republika v tomto ohledu jistou anomálii," uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Petr Dufek komentuje rozhodnutí ČNB opět snížit úrokové sazby

Podle ekonoma se totiž ve světe začíná mluvit o tom, kdy se začnou stahovat měnové stimuly, kdy se měnové podmínky budou spíše zpřísňovat. "V České republice jsme se rozhodli jít ještě o krůček dále - uvolnit měnové podmínky. Je to nicméně nejspíše krok poslední," dodal Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Petr Zahradník komentuje rozhodnutí ČNB snížit úrokové sazby a výstrahu Evropské komise, že v příštím roce s Českou republikou zahájí řízení kvůli vysokému deficitu veřejných rozpočtů

Půjčky nezlevní

Od sazeb centrální banky by se měly odvíjet úroky bankovních vkladů a úvěrů. Kvůli krizi ale toto pravidlo letos neplatí. Marek se domnívá, že ani po dnešním snížení sazeb zřejmě půjčky nezlevní.

"Hypotéky a spotřebitelské úvěry budou prakticky nedotčeny. Možná by mohly alespoň mírně zlevnit firemní úvěry," řekl ekonom.

Václav Pešička, Tomáš Medek, Katarína Brezovská, Alena Adámková, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme