ČNB snižuje úrokové sazby

Centrální banka překvapivě snížila úrokové sazby o čtvrt bodu, základní úroková míra tak klesla na 2 a čtvr procenta. Česká národní banka se totiž obává možného negativního dopadu připravované reformy veřejných rozpočtů. Banka chce také zamezit poklesu investiční aktivity u nás a tím pádem podpořit českou ekonomiku v jejím růstu. Není však uplně jednoznačné, zda klesne i úročení půjček a vkladů v bankách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Podle některých analytiků jsou totiž úrokové sazby u nás už tak nízké, že banky nemají příliš prostoru pro další snížení úroků: "Ten dnešní krok České národní banky nebude mít pro spotřebitele ani pro střadatele okamžitý zásadní dopad," říká Markéta Šichtařová z Volksbank CZ a naopak se domnívá, že dnešní překvapivý krok znamená, že banka je do budoucna ochotna snížit sazby ještě více.

Guvernér Zdeněk Tůma dokonce potvrdil, že dnes bankovní rada zvažovala výraznější snížení sazeb, a to o půl procentního bodu. K mírnějšímu rozhodnutí je nakonec dovedlo především to, že neznají zatím hloubku negativních dopadů z navrhované reformy veřejných financí.

Analytici toto rozhodnutí čekali nejdříve až v červenci, přesto jak dodává Markéta Šichtařová, snížení úrokových sazeb podpoří českou ekonomiku v jejím růstu. "Snížení sazeb je správným krokem, protože máme u nás velmi nízkou inflaci, ve skutečnosti je ta inflace nulová, takže není důvod držet sazby na příliš vysoké úrovni. Stejjě tak západní země Evropy mají problémy s hospodářským růstaem a to všechno vede k tomu, že i ony snižují své úrokové sazby, takže Česká národní banka jde pouze s tím evropským proudem."

Hlavním důvodem, proč snížili úrokové sazby je podle Tůmy to, že máme nízkou inflaci. Zároveň popřel, že by jejich dnešní krok nějak souvisel s rozhodnutí Evropské centrální banky, která nedávno evropské sazby razantně snížila. "Rozhodnutí Evropské centrální banky jsou jedním z významných faktorů, které v úvahu bereme, ale patří to mezi ten poměrně široký vějíř, který je relevantní. Není to žádný automatismus. Je to něco, co je relevantní, ale my na to nijak přímo nereagujeme."

Markéta Kaclová, Petr Doležel, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme