Zisky bank a spořitelen meziročně stouply. Finanční ústavy vydělaly 18,34 miliardy

Bankám a spořitelnám v Česku v prvním čtvrtletí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 128 milionů na 18,34 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma ke konci března činila 7,765 bilionu korun, což je proti konci roku 2018 nárůst o 486 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance, bankovky (ilustrační foto)

Šesti největším českým bankám stoupl v prvních třech měsících zisk o pět procent, menším a novějším retailovým bankám o 48 procent. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Rok 2019 bude podle Romana Luxe z Deloitte dalším „dobrým ročníkem“ pro české bankovní domy. Letošní start bankovního sektoru popsal jako raketový růst čistých úrokových výnosů, dramatický pokles výnosů z obchodování a růst provozních nákladů.

Zisk z finanční a provozní činnosti bank stoupl meziročně o 2,65 miliardy na 47,08 miliardy korun. Úrokové výnosy se zvýšily o 13,1 miliardy na 53,6 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí klesly o 113 milionů na 11,05 miliardy korun.

Banky v čele se švýcarskou UBS chtějí spustit novou kryptoměnu pro přeshraniční obchod

Číst článek

Růst čistého úrokového výnosu ovlivnilo především zvyšováním úrokových sazeb ČNB. Pozitivně jej ovlivnily také firemní úvěry, a to díky kombinaci rostoucích objemů a růstu úrokových sazeb.

Naopak úrokový výnos úvěrů domácnostem zaznamenal další meziroční pokles. U čistých výnosů z poplatků klesly nejen přijaté poplatky od klientů, ale zároveň vzrostly poplatky placené bankami, tedy poplatky zprostředkovatelům finančních produktů či z karetních operací.

Na straně nákladů se projevila nejen situace na trhu práce, kdy personální náklady vzrostly o sedm procent, ale i investiční aktivita bank mimo jiné do digitalizace, kde meziroční nárůst odpisů stoupl o 51 procent. Celkové provozní náklady trhu tak oproti minulému roku vzrostly o 1,6 miliardy korun.

Šesti největším českým bankám stoupl v prvních třech měsících zisk o pět procent, menším a novějším retailovým bankám o 48 procent. Stavebním spořitelnám klesl o pět procent, pobočkám zahraničních bank o 43 procent a ostatním bankám o 18 procent, uvedl Lux. V České republice působí 51 bank a spořitelen.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme