Centrální banka zvýšila úrokové sazby. Zdraží úvěry a hypotéky

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 1,25 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Důvodem zvýšení sazeb je podle analytiků tuzemský ekonomický vývoj. Výrazně rostou mzdy, koruna je slabší než očekávání a inflace je nad dvouprocentním cílem ČNB.

„Podle dřívějších vyjádření představitelů ČNB bylo rozhodnutí způsobeno převážně slabším kurzem koruny. Ta měla podle dřívějších předpokladů ČNB posilovat rychleji, a ochlazovat tak postupně přehřívající se ekonomiku. Protože je koruna v tuto chvíli pod vlivem globální nejistoty a neposiluje dostatečně rychle, bylo dle ČNB nutné sáhnout k dalšímu zvýšení sazeb,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Podle něj ČNB zvýší sazby v letošním roce minimálně ještě jednou.

Nová pravidla pro hypotéky: devítinásobek ročního čistého příjmu, splátky maximálně 45 procent

Číst článek

Koruna na rozhodnutí podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela v prvních momentech reagovala nepatrným posílením. Ve 13.05 se obchodovala podle serveru Patria za zhruba 25,60 Kč/EUR.

ČNB zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada zvýšila o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta.

ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby na posledním měnovém zasedání na konci června. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,25 procentního bodu.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Zasedání bankovní rady se zúčastnilo šest ze sedmi jejích členů. Na jednání nebyl přítomen Oldřich Dědek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme