ČNB začala zasahovat proti silné koruně, poprvé od roku 2002

Bankovní rada České národní banky se dnes rozhodla zahájit devizové intervence. Informoval o tom mluvčí banky Marek Petruš. ČNB tak učinila poprvé po 11 letech. Cílem je oslabit korunu, a víc tak uvolnit měnové podmínky. Podle analytiků to bude mít za následek zvýšení cen dovozového zboží a pohonných hmot. Naopak oslabení koruny by mělo podpořit export.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Marek Petruš a Miroslav Singer (vpravo)

Tisková konference ČNB - České národní banky, Marek Petruš a Miroslav Singer (vpravo) | Foto: Filip Jandourek

Hlavním důvodem rozhodnutí ČNB je předpoklad příliš nízké inflace. Protože úrokové sazby jsou na takzvané technické nule, nemá centrální banka jiné nástroje, kterými by mohla vývoj ekonomiky ovlivnit.

„Připomínám, že tyto současné hodnoty už jsou de facto záporné, neboli už teď bychom vlastně měli držet záporné úrokové sazby,“ upozornil guvernér Miroslav Singer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká národní banka po 11 letech zasahuje proti silné koruně. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

„Prognóza tak při existenci nulové dolní meze pro měnově-politické sazby ukazuje na potřebu uvolňování jinými nástroji. Alternativní scénář používání kurzu koruny potvrzuje, že déle trvající oslabení kurzu je účinným nástrojem urychlujícím návrat inflace k cíli,“ vysvětlil podrobnosti.

Dodal, že výhody takového postupu převáží nad vyššími cenami dováženého zboží a surovin.
„Podniky dosáhnou zisku, lidé si udrží práci a současně spotřebitelům bude jasnější, že nemá žádnou cenu vyčkávat s nákupem zboží,“ přiblížil.

Výrobní podniky už rozhodnutí centrální banky uvítaly a doufají, že povede ke vzniku nových pracovních míst. Analytici ale upozorňují, že oslabení koruny nemusí trvat dlouho. Velice rychle se může vrátit k původním hodnotám.

„Když se ČNB rozhodne intervenovat, může svoji intervenci opakovat během jednoho měsíce třeba třikrát čtyřikrát, jenomže účinnost intervencí neustále klesá. Koruna obyčejně po intervenci vystřelí ke slabším hodnotám, načež se okamžitě začne vracet. Podle situace někdy umaže třetinu až dvě třetiny své ztráty už během následujících 24 hodin,“ vysvětlila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

ČNB může intervenovat neomezeně dlouho a v neomezeném objemu

Centrální banka může na trhu intervenovat v podstatě neomezeně, má k dispozici dostatek české měny. Kurz chce udržet kolem 27 korun za euro. Hned po začátku intervence koruna oslabila asi o 4 procenta k úrovni 26,9 za euro. Podle Miroslava Singera centrální banka chce kurz ale udržet po delší dobu.

„Intervenční režim ukončíme až v okamžiku, kdy si budeme velmi jisti, že nebudeme muset intervence zahajovat v dohledném období, kterým možná většina členů bankovní rády bude vnímat období do konce jejich mandátů,“ uvedl.

Podstatné pro ČNB bude, jak na silnější korunu zareaguje inflace. Pokud poroste, bude se moci banka vrátit k tradičním nástrojům ovlivňování měnových podmínek, tedy používat nastavení úrokových sazeb.

Intervence České národní banky proti silné koruně vyvolává rozporuplné reakce odborníků. Podle ekonoma Petra Zahradníka vybrala centrální banka pro zásah správný čas. ČNB podle něj sleduje tři cíle: pomůže vývozu, přiláká zahraniční investory a podpoří domácí výrobu. Bývalý prezident Václav Klaus ale považuje dnešní zahájení devizových intervencí Českou národní bankou za chybný a riskantní krok.

Analytici: Krok ČNB přinese zdražení zahraničního zboží

Měnová intervence ČNB a následné oslabení koruny se podle analytiků projeví ve zdražení dováženého zboží a pohonných hmot. Export podle nich podpoří mírně.

„Mírně to podpořit export může, ale opravdu jen mírně. Protože naši exportéři jsou dovozně nároční, musí dovážet suroviny,i komponenty či hotové výrobky pro svoji produkci. Takže ten celkový efekt, posunutí koruny o 5 procent pro ně nebude zas tak významný,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

S tím prý souhlasí také analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. „Pokud by tady měl být nějaký větší pozitivní efekt na export, musela by koruna být slabší delší dobu. A je otázka, jestli tomu tak bude v době, kdy vidíme, že ekonomika má tendenci oživovat tak jako tak. A souhlasím i s tím, že hlavním důvodem intervencí je dostat inflaci zpět na cíl,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co krok ČNB znamená pro spotřebitele, průmysl, dovozce a vývozce, jsme se zeptali ekonomických analytiků Michala Brožku z Raiffeisenbank a Petra Dufka z ČSOB.

Analytici také upozornili, že intervence ČNB a plánované oslabení kurzu koruny zdraží dovážené zboží a také pohonné hmoty. „Zdraží například elektronika, která se výsostně dováží především z asijských zemí a v tuzemsku se téměř nevyrábí, tak samozřejmě dovozní ceny se automaticky zvýší. Myslím si, že řada spotřebního zboží u nás pochází primárně jen z dovozu, takže tam dopad bude jednoznačný,“ uvedl Dufek.

Také podle Brožky se zvýší ceny některých zahraničních produktů. „Skutečně to zhruba 5procentní oslabení české koruny se nějakým způsobem projeví na dovozních cenách ve velké míře,“ řekl.

Naposledy ČNB přistoupila k devizovým intervencím v roce 2002. Tehdy bylo cílem stabilizovat kurz koruny, který až do léta 2002 prudce posiloval.

Vývoj devizových rezerv ČNB od října 2012 do října 2013 | Foto: ČTK

Jana Zemanová, Michaela Vydrová, Zuzana Petráňová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme