ČNB zatím odmítla vstup Italů do Union banky

Česká národní banka prozatím neschválila vstup italské finanční skupiny Invesmart do Union Banky. Italové se přesto cítí stále ve hře, nesouhlas s převzetím většinového balíku akcií v ostravské skupině Union Group totiž nepovažují za definitivní a chtějí splnit všechny požadavky centrální banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paolo Catalfamo a Radovan Vávra

Paolo Catalfamo a Radovan Vávra | Foto: Stanislav Zbyněk

Invesmart má zhruba dva týdny na podání případného rozkladu proti rozhodnutí centrální banky. Její mluvčí Alice Frišaufová nechtěla páteční rozhodnutí jakkoli komentovat do doby, než nabyde právní moci. ČNB podle šéfa Invesmartu Paola Catalfama chce však hlavně informace o skupině Invesmart.

Catalfamo počítá s tím, že jeho firma s centrální bankou doladí vše potřebné, aby vstupu do Union Banky a následné revitalizaci nic nebránilo. "Jsme finanční institucí, ne bankou, takže během dvanácti až osmnácti měsíců od našeho případného převzetí majority v Union Bance by jsme přivedli bankovního partnera," uvedl.

Jméno nového partnera Union Banky bude Investmart podle svého šéfa schopen oznámit za devět až dvanáct měsíců. "Už teď existuje dlouhý seznam zájemců, kteří chtějí Union banku koupit. Jsou z Itálie, Rakouska a Švýcarska. Chtějí ale banku zdravou, je to jako když kupujete dům, také chcete, aby byl v perfektním stavu," dodal.

Koupi 70 procent Union Group oznámil Invesmart v červnu. Spolu s italskou skupinou se na procesu podílejí i další firmy, zhruba pět procent chce například zbrojařský Omnipol. Invesmart už do vedení banky nasadil nové lidi. Předsedou představenstva byl zvolen Radovan Vávra, bývalý generální ředitel Komerční banky. Ani jeho však do čela banky zatím ČNB neschválila.

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme