Co s velkými přebytky loňského obilí ?

V České republice jsou díky loňské výjimečné sklizni velké přebytky obilí. Ve skladech je dosud asi 750 tisíc tun neupotřebeného zrní. Další žně jsou přitom na obzoru. Jedním z možných řešení je spalování obilí. Například v Krnově už takto likvidují obilný šrot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn sklízí obilí

Kombajn sklízí obilí | Foto: Jan Rosenauer

Elektrárenské a teplárenské firmy stále hlasitěji hovoří také o pálení samotného zrní. Takový postup ale vyvolává bouřlivé diskuse o etice. Někteří zemědělci spalování zrní zásadně odmítají, jiní si ho dokážou představit. Ředitel krnovské divize teplárenské společnosti Dalkia Rostislav Krempaský naznačil kompromisní řešení.

"To zrno, které nadbývá není už dnes v potravinářském průmyslu použitelné, protože je napadnuté škůdci. Takže pokud by se doopravdy jednalo o hmotu, která by se musela likvidovat jako odpad, tak s tím problém nemám. Samozřejmě pokud by se jednalo o hmotu, kterou by bylo možno využít v potravinovém průmyslu, tak by to byl etický problém," objasňuje svůj názor Krempaský.

Michal Svatoš, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme