ČOI dala e-shopům pokuty za 5 milionů, hlavně za klamavé obchodní praktiky

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila loni internetovým obchodům pokuty ve výši 4,8 milionu korun. Nedostatky inspektoři zjistili v 682 z 867 kontrolovaných e-shopů. Nejčastějším problémem jsou podle ČOI klamavé obchodní praktiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování přes internet

Nakupování přes internet | Foto: Český rozhlas, Fotobanka Freeimages

Použití klamavých obchodních praktik bylo při kontrole internetových obchodů zjištěno v 570 případech.

Podle ČOI se většinou jednalo o neposkytnutí zákonem stanovených informací nebo o poskytnutí neúplných či zavádějících údajů o prodávajícím, o podmínkách uzavření smlouvy a o uplatnění práv vyplývajících ze smlouvy.

„Dalším nejčastějším nedostatkem kontrolovaných osob bylo, že neinformovaly spotřebitele řádně o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění. To bylo prokázáno v 366 případech. Nedodržení formálních náležitostí přijetí a vyřízení reklamace zjistili inspektoři ve 100 případech,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Přehrát

00:00 / 00:00

O internetových obchodech a jejich klamavých reklamách mluvit mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich

Součástí kontrol bylo také 26 kontrol zaměřených na porušování některých práv duševního vlastnictví. Prodej padělků byl zjištěn v 10 případech.

„Doporučuji všem, kteří chtějí nakupovat na internetu, aby se podívali, pokud internetový obchod neznají, na recenze na nezávislých serverech,“ dodal Jiří Fröhlich.

Inspektoři kontrolovali cíleně

Porušení obecně závazných právních předpisů zjistili inspektoři v 682 případech, což představuje téměř 79 procent všech kontrol. Vysoké procento nedostatků však podle ČOI nelze považovat za obraz skutečného stavu elektronického obchodování v Česku.

„Není to vypovídající číslo o tom, jaký je trh a jaké jsou internetové obchody, ale je to velmi alarmující,“ konstatoval Fröhlich.

„Inspektoři prováděli kontroly cíleně v obchodech, u kterých byl předpoklad, že jejich provozovatelé mohou porušovat obecně závazné právní předpisy. Při jejich vytipování sehrály důležitou roli informace poskytované ČOI spotřebitelskou veřejností,“ vysvětlil.

Stížností od zákazníků na e-shopy přijala ČOI vloni celkem 4857. Šetřením pak potvrdila ve 12 procentech z nich nedostatky, na které spotřebitelé upozorňovali, nebo jiné porušení.

Ověřte si sídlo a důvěryhodnost prodejce, doporučuje ČOI

ČOI spotřebitelům doporučuje, aby si před nákupem v e-shopu ověřovali sídlo a důvěryhodnost prodejce.

Část podání adresovaných inspekci se totiž týkala internetových obchodů, které jsou provozovány zahraničními subjekty se sídlem mimo státy Evropské unie.

„Právě nákupy přes internet ze třetích zemí představují pro spotřebitele zvýšenou míru rizika jak v otázce dodání zboží, tak i při vymáhání spotřebitelských práv. Případné uplatnění reklamace je tak oproti nákupům v e-shopech se sídlem v Česku či jiné zemi Evropské unie značně ztížené,“ upozornil Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI.

„Trh je velmi nebezpečný i v tom, že spotřebitelé neustále nakupují i na internetových obchodech, které neznají. Dost často se setkáváme s tím, že nakoupili v obchodě, který sídlí mimo Evropskou unii, zaplatili předem, internetový obchod neznají,“ popsal mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Podle něj je dobré být opatrný, pokud je internetový obchod nový, pokud chce platbu pouze předem nebo neakceptuje dobírky.

„Dá se říci, že někteří trh už opustili. Samozřejmě nové internetové obchody vznikají, je to dáno také tím, že o internetový prodej je velký zájem. Do budoucna tento segment trhu bude nadále pro podnikatele velmi zajímavý.“

„Budou se objevovat i tací, kteří na tom budou chtít vydělat. Například budou chtít peníze předem, žádné zboží nedodají. Dost často se stává, že spotřebitelé podají podnět na někoho, kdo neexistuje, kdo si vymyslí IČO,“ doplnil Jiří Fröhlich.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme