ČOI: Klamání seniorů a agrese na předváděcích akcích pokračuje

Organizátoři předváděcích akcí dostali od začátku roku pokuty přes 11 milionů korun. Česká obchodní inspekce navíc zjistila, že klamání seniorů a agrese na předváděcích akcích pořád trvá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto)

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

Jednání některých prodejců, na předváděcích akcích podle ústředního ředitele České obchodní inspekce Vladimíra Velčovského dosáhlo takové arogance, že ani opakované pokuty, které jdou do milionů, je od nekalých praktik neodvrací.

Nejčastějšími prohřešky jsou stále nepřesné a nepravdivé informace o nabízených výrobcích a službách, jejich ceně a podmínkách, za kterých je lze koupit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohledu České obchodní inspekce nad předváděcími akcemi mluvil její ústřední ředitel Vladimír Velčovský

Inspektoři od začátku roku kontrolovali 218 akcí, nejvíce prohřešků bylo na Ústecku a Liberecku. V kontrolách budou pokračovat a prohřešky pokutovat.

Teď se čeká na schválení novely zákona, která by měla zavést povinnost ohlásit akci inspekci předem, jinak hrozí pokuta do 5 milionů korun.

„Měli by 10 pracovních dní dopředu nahlásit, co je to za akci, kdo ji pořádá, co se bude předvádět,“ upozornil Velčovský.

„Další opatření je, že od 1. ledna vejde v platnost takzvaný kontrolní řád, kdy můžeme oficiálním způsobem využít audio a video techniku a potom využít jako důkazního břemena.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru předváděcí akce pro seniory zachytila Romana Kostohryzová a s výsledky šetření ČOI seznámila Klára Bílá

Aktuálně inspektoři varují před akcemi mimo zemí Evropské unie. Senioři jsou vyváženi například do Turecka.

Vladimír Velčovský ale doporučuje zájemcům o předváděcí akci, aby na ni prostě nejezdili. „Když už tam jsem, tak nepustit doklad z ruky.“

„A když už se to náhodou stane, tak nepodepisovat,“ zdůraznil ústřední ředitel České obchodní inspekce Vladimír Velčovský.

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

Milan Kopp, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme