ČOI: Kvalita pohonných hmot se v Česku výrazně zlepšila

Motoristé, kteří tankují u tuzemských čerpacích stanic, již nemusejí mít velké obavy z kvality prodávaných pohonných hmot. Podle výsledků červencových kontrol České obchodní inspekce se totiž výrazně zlepšila jakost prodávaného benzinu i nafty. Kontroly dopadly mnohem lépe než v předcházejících obdobích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Zatímco loni v červenci nevyhovělo zkouškám 8,9 procenta odebraných vzorků PHM a v prvním letošním pololetí 10,9 procenta, v červenci tento ukazatel klesl na 5,9 procenta. V červnu bylo nevyhovujících vzorků 12,2 procenta.

"Z 236 vzorků pohonných hmot, které byly odebrány v měsíci červenci, nevyhovělo jakostním požadavkům pouze 14 vzorků. Z toho se v pěti případech jednalo pouze o malé odchylky v bodech vzplanutí u motorových naft," řekla Radiožurnálu mluvčí ČOI Miroslava Fléglová.

V prvním pololetí neprošlo testy bezmála 15 procent z odebraných vzorků motorové nafty. Ve 34 případech inspektoři v naftě zjistili vyšší obsah síry, což by podle odborníků mohlo svědčit o jejím ředění levnějším topným olejem. V červenci zaznamenali jeden takový případ.

U motorových benzinů je situace ještě lepší. Letos v červenci kontrolami ČOI neprošlo 6,3 procenta vzorků a v prvním pololetí nevyhovělo jakostním požadavkům 7,9 procenta vzorků. ČOI kontrolovala také kvalitu LPG, přičemž v prvním pololetí testy nedopadly dobře v pěti procentech případů a v červenci nevyhovělo 4,8 procenta vzorků.

Kvůli problémům s kvalitou chce ministerstvo průmyslu a obchodu společně s provozovateli čerpacích stanic vypracovat analýzu zaměřenou na to, jak ve členských státech Evropské unie funguje regulace trhu s pohonnými hmotami. Materiál by podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana mohl být inspirací pro zavedení opatření, která zlepší situaci na tuzemském trhu.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme