ČOI loni odhalila 81 vzorků pohonných hmot, které nevyhověly normám

Tři procenta vzorků benzinu a dalších pohonných hmot odebraných loni v Česku při kontrolách České obchodní inspekce (ČOI) nevyhovovala příslušným normám. Je to zhruba stejný poměr jako o rok dříve, přibylo však případů kontaminace, nejčastěji LPG. Kvůli horší kvalitě paliv tratí spotřebitelé, životní prostředí, ale i stát na daňových příjmech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihlavská čerpací stanice s nejnižšími cenami

Jihlavská čerpací stanice s nejnižšími cenami | Foto: Daniel Zach

„V roce 2014 ubylo méně závažných porušení. Například takzvaných nedbalostních a sezonních odchylek, a to o 14 procent. Z toho však vyplývá, že o stejné procento vzrostl poměr odchylek závažnějšího charakteru, které nasvědčují kontaminaci pohonných hmot. Podíl na tom má zejména zvýšení výskyt nejakostních LPG pro pohon na trhu,“ říká mluvčí České obchodní inspekce Jiří Frölich.

V roce 2014 odebrala ČOI ke kontrole jakosti u čerpacích stanic celkem 2663 vzorků, z nich nevyhovělo příslušným technickým normám 81.

Ve zhruba čtvrtině kontrol inspekce loni zasahovala po stížnostech řidičů. V těchto případech byly nedostatky zjištěny v 3,6 procenta.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme