ČOI našla loni pochybení u každého druhého textilního výrobku

Česká obchodní inspekce (ČOI) se v loňském roce zaměřila na kontroly textilu. Pochybení odhalila u každého druhého výrobku. Nejčastěji se jednalo o chybějící cenovky na oblečení nebo o špatné materiálové složení výrobku. Za pochybení udělili inspektoři milionové pokuty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

informace o složení a údržbě výrobku

informace o složení a údržbě výrobku | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Nejčastěji našli inspektoři pochybení u stánků s oblečením a u malých obchodníků. Kromě špatného označení povinných informací prodejci například nevydávali účtenky.

„Českou obchodní inspekci velmi překvapil fakt, že ke klamání spotřebitele začíná už u samotných výrobců, kdy někteří označí svoje výrobky materiálem, ze kterého výrobek fakticky vyroben není,“ dodává mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Takové praktiky potvrzuje i Pavel Malčík z Textilního zkušebního ústavu. Podle něj je hlavním důvodem co největší zisk. „Deklarace materiálu nemusí být pravdivá, protože výrobce na tom ušetří a obchodník to prodá za vyšší cenu, za kterou je spotřebitel ochoten zaplatit. Je to obecný trend,“ upozorňuje.

Česká obchodní inspekce udělila za celý loňský rok 1600 pokut za téměř 10 milionů korun. Inspektoři rovněž vydali více než 700 zákazů prodeje na zboží v hodnotě 1,5 milionu korun.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme