ČOI zkontrolovala přes tisíc slevových akcí, pochybení našla téměř u poloviny

Ne každá sleva musí být ve skutečnosti slevou. Přesvědčili se o tom i kontroloři České obchodní inspekce (ČOI). Od začátku dubna do konce června zkontrolovali 1049 obchodníků, pochybení našli u 47 procent z nich. Inspekce za porušení zákona o ochraně spotřebitele uložila 400 pokut za 3 miliony korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povánoční slevy (ilustrační foto)

Povánoční slevy (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

ČOI nejčastěji rozdávala pokuty za špatné seznámení spotřebitele s cenou.

To znamená, že původní cena je třeba přeškrtnutá a je tam napsáno minus 40 procent. Takové značení slevy je ale špatně - zákazník totiž musí vždy vědět, kolik u pokladny skutečně zaplatí, a to včetně DPH. Inspektoři však odhalili třeba i jinou cenu na zboží, než která byla u pokladny naúčtovaná.

Česká obchodní inspekce proto rozdala 400 pokut za 3 miliony korun. K rekordmanům patří společnost Ahold, které inspekce dala deset pokut celkem za 950 tisíc korun.

Dalších 665 tisíc na devíti pokutách pak inspektoři vyměřili potravinovému prodejci Penny Market a dalších celkem sedm pokut za 175 tisíc i třeba společnosti Tecso.

Nejvíce pochybení, 83 z celkových 127 kontrol, našla inspekce v Karlovarském a Plzeňském kraji. A varuje - Češi milují různé výprodejové akce a obchodníci toho umí využívat.

„Zcela jistě platí, že pokud jdou za slevou nebo výprodejovou akcí, aby se nejenom podívali, jaká cena je u regálu, ale jaká cena také byla naúčtovaná u pokladny. A pokud to zjistí, nejlépe hned na místě reklamovat a chtít cenu, která byla deklarovaná v regálu, protože na ni mají nárok,“ řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Nejméně pochybení našli kontroloři ve Středočeském kraji a v Praze.

Simona Bartošová, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme