Continental a United vytvoří největší leteckou společnost světa

Americké aerolinie Continental Airlines a United Airlines se spojí a vytvoří největší světovou leteckou společnost. Informovala o tom americká média s tím, že spojení obou firem musí ještě potvrdit antimonopolní orgány a také odbory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V letadle

V letadle | Foto: Archiv ČRo

United Airlines podle agentury Reuters koupily Continental za částku převyšující tři miliardy dolarů. První odhady hovoří o tom, že roční tržby celé společnosti by mohly dosáhnout 29 miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Ondřejem Moravanským pro Rádio Česko

Podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského bude nový subjekt schopen cestujícím nabídnout největší počet destinací po celém světě, což povede ke zvýšení konkurence.

“Pro ostatní firmy vznikne aktuálně jejich největší nepřítel, takže změna je opravdu hodně velká,“ uvedl Moravanský. Zda se fúze promítne i do cen letenek, bude podle něj záležet na situaci na konkrétních trasách.

„Pokud se touto fúzí podaří snížit náklady, tak je to pro konkurenty špatně, protože nová společnost bude schopna nabídnout lepší podmínky a ceny letenek by měly jít dolů. Naopak pokud tato společnost dostane na některé trase takovou tržní sílu, že bude na trhu majoritním hráčem, tak je to věc, kterou bude využívat právě pro to, aby navýšila ceny,“ připomněl Moravanský.

Jak ale upozornil, problém může nastat s americkými antimonopolními úřady. Celá transakce by se tak mohla výrazně protáhnout.

„Podle mého názoru je pravděpodobné, že antimonopolní úřady fúzi sice schválí, ale s nějakými omezujícími podmínkami,“ míní analytik. „Dá se očekávat, že rozhodování se potáhne několik měsíců, některé hlasy hovoří až o konci roku. Určitě to není věc, které bychom měli být svědky brzy,“ dodal.

Martin Hromádka, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme