Zájezdoví dopravci stále čekají na pomoc od státu, ministestvo dosud přijalo přes 850 žádostí

Autobusoví dopravci stále čekají na pomoc od státu. Příspěvky z programu Covid-BUS, který běží od 26. října, zatím nezískali. Hodnotící komise totiž poprvé zasedla až ve středu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus (ilustrační snímek)

Do čtvrtka úřad přijal přes 850 žádostí, a to v objemu za skoro 900 milionů korun. Ilustrační foto | Foto: Paul Casals | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Jiří Dvořák v oboru pracuje přes třicet let. Živí ho přeprava turistů nebo školní výlety. Jenže teď autobusy stojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Radiožurnálu.

„My tu práci opravdu nemáme a výdaje jsou pořád. Musel jsem si půjčit sto tisíc, protože jsem platil zálohu na silniční daň, jsou v tom leasingy a úvěry,“ popisuje svoji situaci pro Radiožurnál.

Stejně jako ostatní teď vyhlíží dotaci, na kterou má nárok. Ministerstvo dopravy ale zatím schválilo pouze několik žádostí. Na jejich proplacení si přesto dopravci musejí počkat.

„Jakmile hodnotící komise schválí podporu pro daného dopravce, má ministerstvo na proplacení dvacet dní,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Tomáš Lukašík.

Do čtvrtka úřad přijal přes 850 žádostí, a to v objemu za skoro 900 milionů korun. Výše podpory se odvozuje od emisní třídy autobusu, dále se zohledňuje samotná kapacita autobusu, uvádí web ministerstva dopravy.

Zuzana Švejdová, tkr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme