Co je program COVID II? Podnikatelům pomůže s provozním financováním i s placením úroků

Záruční program COVID II je ekonomické opatření, které má pomoci podnikatelům i živnostníkům v době koronavirové pandemie. Je určen pro všechny, kteří v důsledku preventivních opatření museli omezit svoje ekonomické aktivity. Podnikatelé si mohou zažádat o bezúročnou půjčku nebo o příspěvek na úhradu úroků. Přihlášky do programu budou přijímány od 2. dubna.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční správa v souvislosti s kontrolním hlášením DPH dosud podnikatelům prominula postihy za 88 milionů korun (ilustrační foto)

Finanční správa v souvislosti s kontrolním hlášením DPH dosud podnikatelům prominula postihy za 88 milionů korun (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Programu COVID II předcházel COVID, který rovněž spustila Českomoravská záruční a rozvojová banka. Cílem obou programů je ekonomická pomoc malým a středním podnikatelům v době, kdy museli kvůli vládním opatřením omezit svoje podnikání.

První žádosti o bezúročné úvěry schválila banka minulý týden, jejich objem činí 90 milion korun. Většinou je firmy využijí k úhradě mezd, nájemného, nákladů na energie nebo pořízení zásob. Do programu COVID I vláda vyčlenila pět miliard, stejně jako do jeho druhé fáze COVID II. Českomoravská záruční a rozvojová banka postupně zpracovává další žádosti, obdržela jich přes 3200 přesahujících deset miliard korun.

COVID II

Do pokračování programu bezúročních půjček byly přizvány komerční banky a podnikatelé budou mít díky tomu k dispozici půjčky kolem 30 miliard korun. Ručit za půjčky bude stát prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje třetí pokračování programu COVID. Na záruky by měl stát vyčlenit dalších deset miliard korun.

Rusnok: Zmrazení splátek úvěrů doporučuji, ale ani v době moratoria by neměly být úplně zadarmo

Číst článek

První kolo žádostí do programu COVID II bude zahájeno ve čtvrtek 2. dubna. Vyčleněno na něj bude 1,5 miliardy korun. Podnikatelé budou moci žádat u komerčních bank o úvěry od 10 000 do 15 milionů korun či o příspěvek až milion korun na úhradu úroků. Základní parametry programu byly zveřejněny na webu Českomoravské záruční a rozvojové banky. Podpořeno by mohlo být až 7000 projektů za zhruba 20 miliard korun. Program je financován ze strukturálních fondů EU, nebudou ho proto moci využít pražské firmy. V tiskové zprávě to v pondělí uvedla mluvčí Českomoravské záruční a rozvojové banky Marie Lafantová.

Podnikatelé zasažení v souvislosti s koronavirem nebo vládními opatřeními budou moci žádat o úvěry na zaplacení provozních nákladů, tedy mezd, nájmů, energie, dodavatelsko-odběratelských faktur nebo na nákup surovin. Úvěry nebude možné použít na investiční výdaje nebo refinancování jiných úvěrů, upozornil předseda představenstva a generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky Jiří Jirásek.

Rychlé provozní financování

„Program COVID II je nastaven tak, aby živnostníkům a podnikatelům zajistil nejen rychlé, ale také velmi levné provozní financování. Klientům proto přispějeme až milion korun na úroky, které za své komerční provozní úvěry zaplatí. Značná část úvěrů tak bude bezúročná,“ řekl dále Jirásek. Žádosti budou přijímat komerční banky, které jsou podle Českomoravské záruční a rozvojové banky na program připraveny. Za úvěry bude až do 80 procent jistiny ručit Českomoravská záruční a rozvojová banka. Maximální délka záruky bude tři roky.

Dnes jsme vyhlásili záruční program #COVIDII, od čtvrtka 2. dubna přijímáme žádosti. Budeme ručit za úvěry komerčních bank a poskytovat finanční příspěvek na úhradu úroků. Víc: cmzrb.cz/spolecne-s-mpo… 1. krok podnikatele proto bude směřovat do některé ze spolupracujících bank.

14:01 – 30. 03. 2020

9 23

Díky zapojení komerčních bank by se podpora měla k podnikatelům podle náměstka ministra průmyslu a obchodu pro fondy EU Mariana Piechy dostat rychleji než u COVID I. Pokračování programu bude fungovat kolově, první kolo je plánováno od 2. dubna, další termíny zatím Českomoravská záruční a rozvojová banka nezveřejnila.

Program je financován z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ministerstva průmyslu a obchodu ze strukturálních fondů EU. Vznikl rozšířením a úpravou podmínek stávajícího programu Expanze-záruky, který Českomoravská záruční a rozvojová banka poskytuje od loňského února.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) minulý týden uvedl, že se počítá se třetím pokračováním programu, ve kterém by mohli mít podnikatelé k dispozici úvěry v objemu až 40 miliard korun. V této vlně by se podpora mohla vztahovat také na pražské firmy. „S hlavním městem Praha i s Ministrem průmyslu a obchodu jednáme o tom, abychom v co nejkratší možné době nabídli obdobné financování i těmto podnikům. Předpokládáme, že v další vlně se bude podpora vztahovat i na ně,“ dodal Jirásek.

ČTK, ada Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme