Podnikatelé žádají o 185 milionů korun v programu COVID kultura, OSVČ o 174 milionů korun

V druhé výzvě programu COVID kultura podali podnikatelé k úterý 443 žádostí v objemu 185 milionů korun. Výzvu otevřelo ministerstvo průmyslu a obchodu 23. října. Nabízí i jednorázovou podporu 60 000 korun pro osoby samostatně výdělečně činné, které podaly 2898 žádostí za 174 milionů korun. Na dotaz novinářů to sdělil Marek Vošahlík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu. O dotace je možné žádat do konce roku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncert v době koronavirové krize, bez publika.

Z programu mohou divadla, hudební kluby, odborné technické profese i neziskové organizace profesionálně podnikající v kultuře dostat příspěvek na marně vynaložené výdaje za přesunuté či zrušené kulturní akce a kontinuální činnost v kultuře (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Program COVID kultura měl původně umožnit podnikatelům v kultuře žádat o peníze za zbytečně vynaložené náklady. Kritizovali ho ale zástupci firem z hudebního průmyslu a také filmoví distributoři a producenti za to, že mnozí z něj čerpat nemohou. Z 900 milionů korun určených na podporu pro ně se tak v první výzvě, i když byla prodloužena, vyčerpalo jen asi 135 milionů korun. Podáno bylo 336 žádostí, definitivně schváleno je k úterku 80 z nich za 32 milionů korun, další jsou rozpracovány či vráceny k doplnění.

Národní rozpočtová rada má opět výhrady k Babišovu návrhu na změnu daní. Sníží příjmy o 88 miliard

Číst článek

Ministerstvo průmyslu ve spolupráci s ministerstvem kultury proto připravilo druhou výzvu, kde je k dispozici přes 750 milionů korun. O dotaci mohou žádat podnikatelé v kultuře i jednotlivci v uměleckých a odborných umělecko-technických profesích. Ti budou moci dostat jednorázově 60 000 korun. Firmám bude možné hradit náklady až do deseti milionů korun.

OSVČ ve druhé výzvě podaly 2898 žádostí, rozpracováno je zatím 394 žádostí za 23,6 milionu korun, 71 žádostí úředníci vrátili k doplnění, uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Podnikatelé podali 443 žádostí, rozpracováno je 313 z nich, jednu úřad vrátil k doplnění. Rozhodnutí o schválení dotace zatím nepadlo žádné.

Z programu mohou divadla, hudební kluby, odborné technické profese i neziskové organizace profesionálně podnikající v kultuře dostat příspěvek na marně vynaložené výdaje za přesunuté či zrušené kulturní akce a kontinuální činnost v kultuře. Konkrétně na takové aktivity, které byly kvůli mimořádným opatřením vlády v souvislosti s koronavirem od jara výrazně limitovány a omezeny jsou nadále. Podnikatelé tak mohou uplatnit marně vynaložené výdaje v období od 1. října 2019 do 20. listopadu 2020, a to i včetně režijních nákladů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme