Někteří podnikatelé nedostali příspěvek na nájemné. ‚Vyplácení bude pokračovat po 11. lednu,‘ hlásí resort

Část podnikatelů, kteří si požádali o proplacení poloviny nájemného, stále nedostala peníze. Ministerstvo průmyslu zatím vyřídilo asi polovinu očekávaných žádostí. Čekání na peníze přitom může být pro některé provozovatele likvidační.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnes, zítra i pozítří. Zavřeno.

Část podnikatelů, kteří si požádali o proplacení poloviny nájemného, stále nedostala peníze (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

O příspěvek na nájem žádal v listopadu i Pavel Bugaj, který provozuje ostravské fitness cetnrum Simply Fitness. Jestli peníze dostane, zatím neví. V lednu se přitom běžně rozbíhá sezona a tržby jsou nejvyšší. Teď ale chybí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Část podniků, které žádaly o příspěvek na nájemné, zatím nedostalo peníze na účet. Více si poslechněte v reportáži Jakuba Horáčka

„Jestli jste minus 450 tisíc čtvrtý kvartál, budete minus 450 tisíc první kvartál, to nejde držet do nekonečna,“ popsal Radiožurnálu. Kromě nájmu přitom musí hradit další provozní náklady, třeba energie a služby.

Podle mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánky Filipové by podnikatelé měli peníze dostat nejpozději do týdne od posouzení. Na začátku roku ale bylo podle ní vyplácení zpožděné z účetních důvodů.

„Žádosti se nyní hodnotí a schvalují ve stejném tempu jako dřív. Peníze by se v běžném režimu v návaznosti na potřebné rozpočtové kroky ministerstva financí měly začít vyplácet po 11. lednu,“ řekla Filipová.

Zavření malých obchodů je jedna z největších nespravedlností, myslí si Prouza ze svazu obchodu

Číst článek

Ministerstvu průmyslu přišlo 24 tisíc žádostí na zhruba 2,3 miliardy korun. Většinu – konkrétně 16 tisíc – už úředníci stihli vyřídit. A zamítli naprosté minimum, ani ne stovku.

Právě pro některá fitness centra už ale může být nedostatek hotovosti likvidační. „Máme řadu provozovatelů, kterým hrozí, že banka jim vezme v exekuci byty, a půjdou s dětmi na ulici,“ upozorňuje na to prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

Ministerstvo průmyslu plánuje do půlky ledna vypsat třetí výzvu, ze které podniky získají příspěvek na celou výši nájmu. Ve stejné době by mělo být možné žádat také o dotace z programu pro všechny zavřené provozovny.

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme