ČR by neměla vzdát plán na rozšíření Temelína, říká ředitel OECD/NEA

Rozhodnutí Německa opustit jadernou energii je ryze politické rozhodnutí, s bezpečností tamních jaderných elektráren to nemá nic společného. Myslí si to ředitel Agentury OECD pro jadernou energii (NEA) Luis Echavarri. Česká vláda by podle něj neměla od úmyslu rozšířit Temelín couvnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Alena Vykydalová | Zdroj: Český rozhlas

Podle Luise Echavarriho, v Německu teď dostala přednost energie z uhlí a plynu, ale v důsledku bude muset země více energie dovážet a zvýší se také produkce oxidu uhličitého.

„Každá země má svoji energetickou politiku a musíme to respektovat. Rozhodnutí mít jaderné elektrárny závisí na tom, jaké má země energetické možnosti, zdroje obnovitelné energie, jak je na tom ekonomicky, jaký má vláda přístup k sociálním skupinám,“ uvedl Echavarri.

Připomněl, že rozhodnutí Německa opustit jadernou energii a nijak nesouvisí s bezpečností jejich reaktorů. „Německo se tak rozhodlo i vzhledem k silným protijaderným náladám v zemi, které tam byly vždycky, a možná i kvůli zkušenostem z druhé světové války,“ uvedl.

Jiné země podle něj naopak do jaderné energetiky investují. Připomněl například Finsko, Francii, Českou republiku, Ukrajinu a Rusko. „Německo je spíš výjimka, nikoli trend,“ dodal.

Dana Votýpková, Karolína Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme