ČR chce v rámci EU lepší systém varování před nebezpečnými potravinami

Češi chtějí vylepšit unijní systém rychlého varování proti nebezpečným potravinám. Reagují tak na selhání Německa při varování proti nebezpečné bakterii Escherichia coli. Příští týden se lidé z České zemědělské a potravinářské inspekce vypraví se svými návrhy do Bruselu na schůzku odborníků, kteří zodpovídají za rychlou komunikaci mezi státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

směs zeleniny

směs zeleniny | Foto: Stanislav Peleška

Český systém varování proti nebezpečným potravinám funguje dobře a měnit se nebude. Na tom se shodl hlavní hygienik se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí i Svazem obchodu a cestovního ruchu. Podle hlavního hygienika Michaela Víta bude ale Česko chtít změnit systém evropský.

„Jestliže dám do tohoto systému informaci, že jsou kontaminované španělské okurky, tak bych měl mít jasné protokoly, že opravdu autorizovaná laboratoř tam tu toxigenní bakterii našla. Pak to můžu do toho systému dát, a to je to, o co se snažíme v České republice. Když dáváme nějaká hlášení do rastru, tak opravdu je máme potvrzeny i autoritou,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lenky Jansové o systému varování před nebezpečnými potravinami v rámci EU v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Německý systém varování selhal také podle ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakuba Šebesty.

„Měli jsme určitá kritická slova v centrále Evropské unie, kdy některá ratifikace, než to přišlo z těch zemí, třeba z Německa, k nám, trvala příliš dlouho, kdy byly výmluvy, než to přeložili z němčiny do angličtiny, což je pro mě nepochopitelné, protože my to musíme psát v angličtině. Budeme tedy chtít, aby se ta cesta co nejvíce zkrátila,“ řekl Jakub Šebesta.

Němci se hájili tím, že je lepší varovat zbytečně a neprávem, než něco zanedbat. Podobná bakterie se navíc může objevit kdekoli. Hlavní hygienik Michael Vít se dušuje, že Česká republika by to zvládla lépe.

EHEC, E.coli, okurky | Foto: Reuters

„Ta informace v německém systému jde z jednoho ministerstva na druhé ministerstvo, pak to jde z bundesministerstva na landsministerstvo, z jejich landsministerstva to jde na municipality, kde výkon toho dozoru dělá veřejná správa,“ popsal hlavní hygienik.

Doplnil, že tento systém má úskalí v rychlosti šíření informací a v zodpovědnosti, zatímco v České republice je to zcela jasné.

Bakterie Escherichia coli začala v Německu řádit v květnu. Někteří nakažení zemřeli na krvácivý průjem a selhání ledvin. Německé úřady pak právě unijním systémem rychlého varování označily za původce nákazy španělské bio okurky. To se nepotvrdilo, ale způsobilo to paniku i v České republice.

Hanka Shánělová, Lenka Jansová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme