ČR musí zlepšit čerpání peněz z fondů EU

Po návrhu na zjednodušení čerpání dotací z evropských fondů poslalo Ministerstvo pro místní rozvoj do vlády další návrh na změny. Zjednodušeně řečeno, jde o to, aby se finanční prostředky mohly přesouvat v rámci jednotlivých operačních programů tak, aby peníze, které má Česká republika k dispozici, byly bezezbytku vyčerpány.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Na období let 2007 až 2013 má Česká republika k dispozici 26,7 miliard eur. Podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj bylo k 3. březnu letošního roku předloženo v rámci sedmnácti operačních programů téměř 37 tisíc žádostí o podporu v celkové výši 806,5 miliardy korun. Ke stejnému datu bylo schváleno necelých 13 500 žádostí v hodnotě 319 miliard korun, a proplaceno celkem 108,6 miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čerpání financí ze strukturálních fondů EU mluvil na Rádiu Česko první náměstek ministra pro místní rozvoj Martin Plachý.

ČR pod průměrem

Začátkem dubna zveřejnila Evropská komise zprávu o stavu čerpání peněz z evropských fondů. Z ní vyplývá, že členské státy zvládly do konce loňského roku v průměru přidělit na projekty 27 procent prostředků, na které mají v období let 2007 až 2013 nárok. Česká republika se s 21 procenty čerpání pohybuje pod průměrem EU.

Podle Ministerstva pro místní rozvoj ale komise vycházela ze zastaralých údajů. Podle nich jsou schválené projekty na zhruba 40 procent celkové částky. „Naše údaje se poněkud liší, protože Evropská komise uvádí výši částky, která šla do naší země. Česká republika ale některé programy financovala sama a teprve dodatečně je refunduje. To dělá onen rozdíl,“ vysvětluje první náměstek ministra pro místní rozvoj Martin Plachý a dodává:

„Myslím si, že si Česká republika vede až na některé výjimky relativně dobře v čerpání peněz z evropských fondů. Jde například o operační program doprava, regiony, rozvoj a inovace.“

Podle Plachého nicméně ministerstvo vládě navrhuje řadu dalších systémových kroků, které by po případném schválení měly znamenat podporu čerpání peněz z evropských fondů.

„Znamenalo by to větší zapojení regionů do operačních programů, větší dohled nad efektivitou a samozřejmě vznik některých podpůrných finančních nástrojů jako fondy rozvoje měst, popřípadě fondy rozvoje podnikání,“ říká Martin Plachý.

„Systémové kroky, které navrhujeme, neumožňují přesouvat prostředky mezi programy. Je to i doporučení, které nám dala Evropská komise. Povinné spolufinancování projektů bude do budoucna vzhledem ke stavu státního rozpočtu problém, ale ne neřešitelný. Koofinancování ze státního rozpočtu je zhruba na úrovni patnácti až dvaceti miliard a já předpokládám, že v rozpočtu České republiky se tyto prostředky určitě najdou a musí se najít,“ uvádí náměstek ministra pro místní rozvoj.

Co po roce 2013?

Už teď se začíná v Bruselu jednat o tom, jaké prostředky budou k dispozici po roce 2013, tedy na období 2014 až 2020.

„Děláme vše proto, aby způsob rozdělování finančních prostředků byl hodně podobný tomu, jak byly rozdělovány v tomto stávajícím období. To znamená, aby země, které potřebují dohánět průměr Evropské unie, dostávaly potřebnou suma financí a sami si je v návaznosti na své priorit rozdělovaly. Jednání jsou ale teprve na samém počátku,“ říká první náměstek ministra pro místní rozvoj Martin Plachý.

Patricie Polanská, Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme